Televizní reklama loni vzrostla, tisková naopak klesla

Televize budou hrát i nadále zásadní roli v rozpočtech mediálních agentur

Televize budou hrát i nadále zásadní roli v rozpočtech mediálních agentur

Deset hlavních tuzemských televizních stanic loni odvysílalo reklamu v ceníkové hodnotě 28,3 miliardy korun, což je meziročně více o 3,1 miliardy korun. Naopak ceníková hodnota inzerce v tisku loni klesla meziročně o 2,17 miliardy korun na 19,4 miliardy korun. Informovala o tom společnost Admosphere, která loňské výdaje do reklamy monitorovala. Údaje za celý rok u ostatních typů médií Admosphere zatím nemá k dispozici.

Tuzemský reklamní trh loni vykazoval známky oživení a ceníková hodnota reklamního prostoru, který si firmy objednaly do loňského listopadu, se podle Admosphere meziročně zvýšila o zhruba dvě procenta na 52,33 miliardy korun. Tahounem byly televizní a venkovní inzerce, ostatní typy reklamy loni vykazovaly pokles.

Na televizní reklamu za jedenáct měsíců loňského roku připadl reklamní prostor v hodnotě 26,3 miliardy korun, meziročně o 14 procent více. Hodnota reklamy v tisku klesla o deset procent na 17,9 miliardy korun. Třetí místo připadlo internetové reklamě, která klesla o čtyři procenta na 3,7 miliardy korun.

Nárůst podle údajů Admosphere loni vykazovala venkovní reklama, která si meziročně v ceníkových cenách polepšila o 14 procent na 2,9 miliardy korun. Následují rozhlasové stanice s poklesem o 12 procent na 1,043 miliardy korun. Nejvíce se loni od ledna do listopadu snížila reklama vysílaná v kině, a to o 25 procent na 155 milionů korun.

Na reklamu umístěnou v nákupních prostorech za jedenáct měsíců loňského roku připadlo 212 milionů korun, což je meziročně o deset procent méně. Reklama vysílaná na obrazovkách například v lékárnách, čerpacích stanicích a prodejnách obchodních řetězců vykázala pokles. Její hodnota v ceníkových cenách se do loňského listopadu snížila o devět procent na 59 milionů korun.