Události se přiblíží domovské ČT24, studio bude modernější

Petr Dvořák, generální ředitel České televize

Petr Dvořák, generální ředitel České televize Zdroj: Tomas Novak

Zpravodajské Události České televize v dubnu čeká částečná proměna grafické podoby i obsahové dramaturgie. Sama televize změny považuje za spíše evoluční než revoluční. Nijak se podle ní nemění koncepce ani základní principy fungování zpravodajské relace. Po formální stránce se Události více přiblíží domovskému kanálu ČT24, vyplývá z informací České televize k plánované změně.

Události zaznamenaly razantní proměnu před dvěma lety, kdy se prodloužily, změnil se způsob moderování a především dramaturgická struktura. Zásadní úpravou prošly také reportáže a infografika. Cílem současné obměny je tak podle ČT odstranit některé „režijně dramaturgické prvky, které se ukázaly jako nepříliš funkční“.

K hlavním změnám podle České televize patří úprava stopáže jednotlivých reportáží, což má vést k širší nabídce zpráv. „Budou pokračovat i v nastaveném trendu, kdy prezentují stále více původních a jedinečných informací a témat domácích i zahraničních zpravodajů,“ uvedla Česká televize. Události díky moderním technologiím mají rovněž poskytnout větší prostor pro vysílání přímo z místa a zapojení přímých aktérů.

„Každá moderní televize všude na světě se vyvíjí a pravidelně reaguje na aktuální trendy,“ uvádí v podkladech ČT.

Události vysílané současně na ČT1 a ČT24 loni podle ČT jako jediná hlavní zpravodajská relace meziročně rostly. Celková průměrná sledovanost byla 847.000 diváků, což znamenalo meziroční nárůst o 72.000 diváků.

K nejsledovanější zpravodajské relaci v zemi dlouhodobě patří Televizní noviny TV Nova, které v řadě případů sleduje i přes dva miliony diváků. Například v prosinci je vidělo v průměru 1,8 milionu lidí starších 15 let.