Unipetrol RPA a firma Paramo neuspěly s žalobou proti ÚOHS

Ropné zásobníky společnosti MERO.

Ropné zásobníky společnosti MERO. Zdroj: Rasch Jan/Euro

Se svou žalobou proti postupu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) neuspěly firmy Unipetrol RPA a Paramo. Společnosti se domnívaly, že státní podnik MERO zneužíval svého dominantního postavení u přepravy ropy na českém trhu. ÚOHS ale svoje šetření zastavil a Krajský soud v Brně jeho postup nyní potvrdil.

Unipetrol RPA a Paramo si stěžovaly na několik věcí. Firmám vadil například neměnný poplatek za přepravu ropy ve výši 159 korun za tunu, který údajně vede k vysokým nákladům, které musí platit. Brojily také proti tomu, že smlouva s MERO byla nezměnitelná po dobu 15 let. Vypověditelná byla až po 12 letech. Také to prý mohlo znamenat zneužití dominantního postavení státní společnosti na trhu.

ÚOHS vedl na podnět firem pouze šetření, správní řízení ani nezahájil. Případem se zabýval dva roky. Podle úřadu výklad některých ustanovení smluv mezi firmami spadá spíše do pravomoci obecných soudů. Firmám tento závěr nestačil, a proto se obrátily na Krajský soud v Brně. Ten ale jejich žalobu zamítl.

Není oprávněn polemizovat

Podle soudu je ÚOHS odbornou institucí, s jejímiž závěry není oprávněn polemizovat nebo ÚOHS nutit k jinému názoru „a tím fakticky vytvářet politiku státu v oblasti ochrany hospodářské soutěže“.

Odborníci v posledních letech přitom kritizují ÚOHS za malou aktivitu v oblasti ochrany hospodářské soutěže. Na zneužití dominance ÚOHS v posledních letech zahajuje zhruba jedno správní řízení ročně. V minulosti těchto případů bylo víc.