Vánoce v obnošeném kabátě

Bez ikonické Popelky si Vánoce nedokážou představit ani Norové.

Bez ikonické Popelky si Vánoce nedokážou představit ani Norové. Zdroj: Repro Strategie

Co Čech, to pohádkář. Jak hluboce je v nás zakořeněný ten zvyk, že Ježíšek nám vždy nosí novou televizní pohádku... Světový unikát, dalo by se říct. Je čas to změnit? Není. Sáhnout Čechům na tu jejich štědrovečerní pohádku si totiž nikdo netroufne. Místo toho kvantita drtí kvalitu a televizní stanice se doslova předhánějí v pohádkové smršti.

Natěšený štědrovečerní divák skousne všechno, myslí si patrně režiséři i producenti. Novinka sklidí – jako ostatně každoročně – kritiku od těch milionů pohádkářů, ale nevadí, jede se dál.

Česká televize letos slibuje tři pohádkové novinky. Ta vrcholná, tedy ta, k níž malí i velcí zasednou po kaprovi se salátem, bude podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka napínavá, humorná a ponese jasné etické poselství. Navíc skloubí klasické motivy s moderním filmovým pojetím. Právě po tom prý prahnou vysílatelé všude po světě.

Nechme se překvapit, zda nám v cizině budou onu novou pohádku závidět stejně jako ikonickou Popelku, bez které si Vánoce nedokážou představit například ani Norové. Mít vysílací práva na Tři oříšky pro Popelku je prostě terno. Česká televize, která si je letos pěkně vylosovala, za ně údajně zaplatila horentní sumu. Nevadí. My ji koncesionářům dáme, hlásá hrdě ČT.

Diváci si Popelku nechají v televizi utéct málokdy, ačkoli ji doma mají na disku či jiném multimediálním zařízení. Ale asi je to jako s kaprem: o Vánocích prostě chutná líp. Je možná riskantní nasadit nesmrtelnou Popelku ihned po neprověřené novince. Ale dobře, spraví nám třeba chuť.

Nova sice nevybojovala Popelku, ale taky si ukousla sladké sousto a koláčů sledovanosti se nebojí. Sází na Svěrákovy Tři bratry. A samozřejmě nebudou chybět další léty prověřené kousky – Princezna se zlatou hvězdou na čele či S čerty nejsou žerty.

Rovněž Prima ambice na vlastní tvorbu vzdala a hraje na jistotu: nasazuje jen a jen klasiku, například Jak se budí princezny, Pyšnou princeznu či hřejivý vánoční doják Láska nebeská a Notting Hill.

Kromě veřejnoprávní premiéry nám zkrátka letos televize žádnou novou krev do žil nepustí. Všechno je stejné jako před třiceti lety. Rozdíl bude snad jen v tom, že se víc namačkáme tlačítek na dálkovém ovladači v naději, že na jiném kanálu nás víc pobaví. Pokud vás rozbolí prsty a nějaká ta princezna vám zrovna uteče, nezoufejte. Za rok se jistě vrátí.