Ve sledování zpravodajských webů jsou Češi konzervativní

Čeští internetoví uživatelé ze zpravodajských webů nejčastěji klikají na Novinky.cz. Nejraději však navštěvují iDnes.cz a za tradičně nejdůvěryhodnější označují weby veřejnoprávních médií. Vychází to z aktuální studie Zpravodajské weby 2013, kterou realizovala společnost Mediaresearch.

Nejnavštěvovanějším zpravodajským serverem jsou v českém internetovém prostředí Novinky.cz, alespoň jednou denně je navštíví necelá polovina internetové populace. Jejich prvenství lze mimo jiné odůvodnit provázaností s portálem Seznam.cz, kam většina Čechů chodí, když chce zjistit, co se děje nového. Druhý skončil server iDnes.cz (44 % internetových uživatelů ho navštíví alespoň jednou denně) a třetí místo si pak, také již tradičně, drží Aktuálně.cz (27 %).

Co se týče oblíbenosti, vyměňují si největší servery pořadí. U čtenářů vyhrává server iDnes.cz – jako svůj nejoblíbenější zpravodajský web jej označuje třetina internetové populace. Druhé nejoblíbenější jsou mezi Čechy Novinky.cz s velkým náskokem před třetím Aktuálně.cz.

Tradičně nejdůvěryhodnějším zdrojem informací je pro českého internetového uživatele web ČT24.cz. Za ním se těsně umísťuje sportovní verze ČTsport.cz následovaná iDnes.cz. Nejmenší důvěru mají lidé ke zpravodajství na Blesk.cz.

Často využívaným zdrojem informací mimo specializované zpravodajské weby jsou sociální sítě: Facebook je 4. nejnavštěvovanějším zdrojem zpravodajství. Zároveň je však považován za značně nedůvěryhodný zdroj zpravodajských informací.