Velký Cirkus: Hra o trůny začala

Warneři prozatím poslali bermudské CME letní pozdrav za čtyři miliardy korun

Warneři prozatím poslali bermudské CME letní pozdrav za čtyři miliardy korun

Mediální trh se na konci června pořádně zatřásl. Ze dvou paralelních jednání miliardáře Andreje Babiše o koupi vydavatelství Ringier Axel Springer a Mafra nakonec vyšla druhá možnost. Ta první zůstává stále otevřená. Je to poprvé, kdy kandidující šéf nějakého politického hnutí v Česku dostává do rukou takto velká média. Nadcházející parlamentní volby (letos, napřesrok?) budou podle všeho skýtat nejeden netušený moment.

I kdybychom odhlédli od Babišova rozsáhlého nákupu a přeskupení sil (vyjádřit se musí i antimonopolní úřad), tak provozovatelé televizí příliš neberou v potaz blížící se léto a čas dovolených. Především management Novy intenzivně přemýšlí, co si počít s konsolidovanou ztrátou CET 21 za 1Q 2013 ve výši zhruba 680 milionů korun. Současně bedlivě sleduje jakékoli náznaky (staří Římané v těchto situacích s oblibou věštili z letu ptáků – bůhví, jak teď létají vrány nad Barrandovem), které by napověděly, kdy Time Warner většinově vstoupí do mateřské CME. Nova Group momentálně připomíná nehybného Golema, který čeká na zachránce se šémem: řeší se provoz, ale strategická rozhodování jsou momentálně u ledu.

Otázka za 500

V České televizi se zase naplno zbrojí na spuštění kanálu ČT:D, které by mělo nastat na konci srpna. Dětský a artový kolos se dal do pohybu – točí se seriály, magazíny, „zprávičky“, schvalují se projekty (Felix, Ema se má, Jirka za to nemůže), to vše bratru za desítky milionů korun. Jen v letošním roce Kavčí hory do programu ČT:D vrazí 70 milionů korun, celkem pak 118 milionů. Tyto náklady ještě více napnou již tak dost napružený rozpočet ČT pro letošní rok, který skrývá otázku za 500: čím management Kavčích hor zalepí provozní ztrátu v letošním roce? Jasně, správná odpověď je: z rezerv, ovšem ty se kvapem tenčí.

Logo ČT DéčkoLogo ČT Déčko

Prima development

Rozpohybovala se i Prima. Po dlouhých letech nejistot, nahodilostí a improvizací v lůně druhé komerční televize vzniká oddělení developmentu a talent managementu. Desítky let po veřejnoprávní televizi a roky po Nově. Nové oddělení by mělo mít zhruba deset lidí, kteří by měli chrlit nápady, čím zaplnit okna pro seriály, talk-show, celebrity magazíny nebo třeba seznamku. Vzhledem k tomu, že takových profíků je na trhu jako šafránu, dá se očekávat poměrně zajímavý lov.

Sexy žaloba

Rušno je i u malých televizních hráčů: někdejší obchodní ředitel České televize a zástupce pro prodej reklamy na dechovkové Šlágr TV Robert Kvapil si vzal na starost i provoz celého projektu. Z interaktivní a prodejní televize Tip TV se naopak vytratil investor Radek Pažout, pro kterého byla tato stanice první pracovní zkušenost s masovými médii. U věštecko-erotické Active TV dokonce padlo trestní oznámení: na konci června ho podala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání „pro okolnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin podvodu…, a to odvysíláním pořadu Sexy výhra, odvysílaného dne 29. dubna 2013 od 22:00 hodin…, v jehož průběhu byli diváci lákáni k telefonickému volání za účelem možného získání peněžité výhry, přičemž jim byla kladena hádanka, na niž ovšem byla očekávána odpověď, která neodpovídala zadání hádanky“. Zapeklitá úloha jak pro Einsteina.

Seznam filmů

V uplynulých týdnech udělal výrazný krok do televizního byznysu Seznam.cz (mimochodem EBITDA za rok 2012 činí skoro miliardu korun). Každou středu nabízí vždy po několik hodin možnost přehrání jednoho celovečerního filmu. Zatím nabídl české hity – Kolju nebo Občanský průkaz. Pokud se prolomí nedůvěra zahraničních majitelů práv, nasadí i globální trháky. Hezký pokus Iva Lukačoviče sáhnout si na televizní rozpočty oceňuje každou středu vždy několik desítek tisíc uživatelů internetu.

Železná sumička

A ještě jeden střípek z televizní branže. Konečně je jasno, kolik stálo vytlačení Vladimíra Železného z projektu čtvrtého digitálního multiplexu. Vlastník MUXu Radim Pařízek by měl Železnému splácet za 25procentní podíl v provozní společnosti Digital Broadcasting do roku 2015 celkem 67 milionů. Slušná cena za to, že k vám CET 21 umístí několik televizních kanálů.

Vladimír ŽeleznýVladimír Železný | profimedia.cz

Klapka za miliardu

Aby se celý pelmel alespoň trochu vyrovnal, jedna jednoznačně pozitivní zpráva: slavný režisér a producent Ridley Scott začal v Česku vyrábět nový film Child 44 (režie Daniel Espinosa). Celkem by zde měl utratit něco pod miliardu korun, z toho za české výrobky a služby asi 550 milionů. Příjemná sumička, navíc celý projekt by následně mohl do Česka v případě výrazného úspěchu přilákat filmové turisty.