Video reklama tvoří podle studie gemiusAdMonitor až 15 procent všech reklamních kampaní

Mobilní marketing: budoucnost je zářivá

Mobilní marketing: budoucnost je zářivá

Video reklama je u nás součástí 15 procent reklamních kampaní, díky čemuž se řadíme na třetí místo mezi zkoumanými státy střední a východní Evropy, jak ukázala studie gemiusAdMonitor od společnosti Gemius.

Video reklama v Česku dosahuje poměrně vysoké průměrné míry prokliku: u formátu video se jedná o 2 % a je tak mnohem vyšší než CTR klasických bannerů, které dosahuje pouze 0,25 %. Na českém trhu je video formátem s druhou nejvyšší průměrnou mírou prokliku. O něco vyšší CTR má pouze banner interstitial (2,25 %). Nejvyšší podíl video formátů byl zaznamenán v Polsku (téměř čtvrtina všech kampaní měřených společností Gemius) a na Slovensku (18 % kampaní).

„Velké zpravodajské servery používají stále častěji reklamní video spoty, které se spustí před, během nebo po daném multimediálním obsahu. Webové portály se chtějí využitím video formátů se přiblížit televizní reklamě. Lze se domnívat, že význam a podíl těchto formátů v reklamních kampaních bude i nadále růst,“ říká Radoslav Kapraň, odborník společnosti Gemius v oblasti online reklamy.

Studie gemiusAdMonitor analyzuje 11 trhů střední a východní Evropy: Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Bulharsko, Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko, Rumunsko, Litvu a Lotyšsko a zaměřuje se především na žebříčky nejpoužívanějších online reklamních formátů v jednotlivých státech, jejich CTR či seznam odvětví, která zadávají nejvíce reklamních kampaní.