Vladimír Železný neuspěl, soud uznal jeho vyhazov z Barrandova

Vladimír Železný v Euro E15 TV

Vladimír Železný v Euro E15 TV Zdroj: Euro E15 TV

Bývalý ředitel televize Nova a TV Barrandov Vladimír Železný neuspěl s žalobou, v níž namítal, že jeho vyhazov z TV Barrandov je neplatný. Odvolací senát pražského městského soudu potvrdil původní rozhodnutí, které žalobu zamítlo jako nedůvodnou. Uvedla to mluvčí soudu Markéta Puci. Verdikt je pravomocný.

Železný žaloval společnost Barrandov Televizní Studio a domáhal se určení neplatnosti jednak výpovědi, jednak okamžitého zrušení pracovního poměru. Podle soudů byl však postup Barrandova v souladu se zákoníkem práce.

Výpověď z televize dostal Železný loni 8. dubna, a to pro nadbytečnost. O týden později následovalo okamžité zrušení pracovního poměru s odůvodněním, že zvlášť hrubým způsobem porušil své povinnosti zaměstnance. Přestal prý totiž chodit do práce a bez omluvy zameškal deset směn.

Do čela TV Barrandov nastoupil Železný v listopadu 2013, kdy oznámil cíl zvýšit divácký podíl stanice nad deset procent. V televizi také připravoval vlastní pořad „Volejte Železnému“. Majitel stanice Jaromír Soukup z Empresa Media však údajně nebyl spokojen s výsledky jeho práce a v březnu 2014 jej nahradil výkonnou ředitelkou Empresy Marcelou Hrdou.

Je to věc Barrandova

„Žalovaná (Barrandov Televizní Studio) sloučila pracovní pozici generálního ředitele a pozici výkonného ředitele do jedné pracovní pozice, tím bylo zrušeno jedno pracovní místo a bylo pouze na rozhodnutí žalované, kterému zaměstnanci dá výpověď pro nadbytečnost. Žalovaná vybrala jako nadbytečného žalobce (Železného) a soud není oprávněn tento její výběr přezkoumávat,“ zhodnotil výpověď Obvodní soud pro Prahu 5.

Po odvolání z pozice šéfa stanice se měl Železný stát ředitelem strategického rozvoje, se Soukupem se ale nakonec nedohodli. Podle dřívějšího vyjádření Železného z dohody sešlo, protože Soukup nesplnil podmínky, které mu původně navrhl. Pozici šéfa rozvoje Železný označil za „prázdnou funkci“.

Zůstal bez kanceláře

Bývalý generální ředitel u soudu uváděl, že mu TV Barrandov znemožnila výkon práce, když ho vyloučila z pravidelných programových porad a přestala mu zasílat data o sledovanosti. Musel také vyklidit kancelář, přičemž mu prý zaměstnavatel nesdělil, na jakou adresu má do práce nadále docházet.

Soudy však na jeho argumentaci nepřistoupily. „Svou nepřítomnost v práci žalobce (Železný) žalované neoznámil, neprokázal příslušným dokladem, přičemž tato nepřítomnost v práci byla ze strany žalobce zaviněná a důsledky porušení pracovní kázně dosahovaly takové intenzity, že po zaměstnavateli nelze spravedlivě požadovat, aby pracovní poměr žalobce u ní dále trval,“ konstatoval obvodní soud k okamžitému vyhazovu.

TV Barrandov zaznamenala v letošním prvním pololetí divácký podíl 4,23 procenta. V červnu oznámila, že bude v rámci programové skladby spolupracovat s čínskou státní televizí CCTV. Minoritním vlastníkem firmy Empresa Media, pod níž stanice spadá, se má stát skupina CEFC, šestá největší privátní firma v Číně.

Vladimír Železný: Na víně se nedá zbohatnout