Volební výbor zúžil počet kandidátů do rad ČT a ČRo

POD ZÁKONEM: Česká televize se v rámci samoregulace rozhodla prozatím nevyužívat ke komerčním účelům povoleným zákonem
dětský kanál ČT :D

POD ZÁKONEM: Česká televize se v rámci samoregulace rozhodla prozatím nevyužívat ke komerčním účelům povoleným zákonem dětský kanál ČT :D Zdroj: Jan Hrouda

Sněmovní volební výbor dnes tajnou volbou zúžil počet kandidátů do rad České televize a Českého rozhlasu. Pozve je na veřejné slyšení, které se uskuteční příští týden. Do rady ČT je v tomto výběru podle informací Strategie například Eva Jurinová, Milan Uhde, Luboš Beniak či Martin Putna. Do rady ČRo chce například také Ivan Chocholouš, Petr Schonfeld či Jiří Vejvoda.

Následně Volební výbor provede další předběžný výběr. Z něho vzejde seznam nominantů, z něhož už bude členy televizní a rozhlasové rady volit Sněmovna. ČTK to dnes řekl předseda výboru Martin Komárek.

Veřejného slyšení by se podle něho mělo zúčastnit 45 kandidátů do rady České televize a 19 kandidátů do rady Českého rozhlasu. Původní plán výboru byl takový, že počet nominantů zúží na 36 a 18. „Vzhledem k tomu, že na posledních místech byla rovnost bodů, rozhodli jsme se, že si jich raději pozveme více než méně,“ uvedl Komárek.

Veřejné slyšení se uskuteční 25. a 28. února. Kandidáti by na něm měli mít k dispozici pět minut na to, aby se představili, a deset minut na zodpovězení dotazů poslanců.

Potom provede volební výbor konečný výběr kandidátů; na šest míst v Radě České televize jich má být 18 a na tři místa v Radě Českého rozhlasu devět, sdělil Komárek. Z nich už bude volit Sněmovna zřejmě na březnové schůzi. Do Rady České televize se původně přihlásilo 58 lidí, do Rady Českého rozhlasu 37 lidí.