Vydavatele Deníku převzala skupina Penta

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva Zdroj: ctk

Investiční skupina Penta Investments převzala 100 procent vydavatelského domu Vltava-Labe-Press od německého koncernu Verlagsgruppe Passau. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva VLP jmenovala Michala Klímu, který v minulosti vedl Lidové noviny nebo vydavatelství Economia. Cenu transakce Penta nezveřejnila.

Spolu s VLP Penta koupila 51procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, TV magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive. Penta zároveň od Klímy získala společnost Tablet Media, která vydává tabletový týdeník Dotyk a další tři tabletové časopisy.

„Budu se snažit, aby se postavení VLP na trhu ještě zlepšilo, aby se posílilo naše postavení na digitálním trhu a abychom pro naše produkty získali nové čtenáře,“ uvedl Klíma v tiskové zprávě vydavatelství. V představenstvu vedle Klímy, který nahradil dosavadního šéfa Jaromíra Skopalíka, zůstane současná finanční ředitelka VLP Lucie Kočí a třetím členem bude zástupce skupiny Penta Investments Dominika Kalinová.

Investiční strategie Penty

„Vlastnictví a podpora dalšího rozvoje jedné z nejvýznamnějších mediálních společností v Čechách plně odpovídá investiční strategii Penty, kterou chce skupina rozvíjet v rámci střední Evropy. V případě Deníku vycházíme z jeho přirozeného potenciálu, regionální zpravodajství však chceme dále zkvalitnit, v Praze a středních Čechách pak význam Deníku výrazně posílit. Samozřejmostí je pak digitální rozvoj celého vydavatelství,“ uvedl investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

Představenstvo již schválilo začlenění redakcí tabletových časopisů skupiny Dotyku do struktur VLP. I nadále je bude řídit ředitelka redakcí a šéfredaktorka Eva Hanáková.

Dvoumiliardový obrat

Současná akciová společnost Vltava-Labe-Press vznikla v červenci 2000 po sloučení několika vydavatelů regionálních periodik se společností Mír. Koncem téhož roku VLP získalo celostátní deníky Slovo a Zemské noviny a v létě 2001 koupilo řadu moravských novin, včetně nejprodávanějších titulů Rovnost a Svoboda.

Skupina VLP je po loňské akvizici časopiseckého vydavatelství Sanoma, přejmenovaného na Astrosat Media, druhou nejsilnější vydavatelskou skupinou na tuzemském trhu. Nyní vydává v Česku 94 regionálních titulů, z toho 71 deníků a 23 týdeníků. Obrat samotného vydavatelství VLP se v posledních letech pohybuje kolem miliardy korun, v minulosti dosahoval i dvojnásobné výše, když rekordním byl rok 2004 s výnosy 2,1 miliardy korun.

Stěhování do Waltrovky

VLP se v prvním pololetí příštího roku přestěhuje z pražské Uhříněvsi do nového administrativního centra Aviatica komplexu Waltrovka, které vlastní Penta v Jinonicích.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 35.000 lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2014 výše 6,7 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Investiční skupina Penta se stále více angažuje v médiích
Loni začala Penta investovat do médií. Ovládla společnosti 7 PLUS, Centrum Holdings, Trend Holding a Petit Press. Mimo jiné se stala jedním z lídrů slovenského tištěného a internetového mediálního trhu. Aktivity Penty na Slovensku zastřešuje News and Media Holding.
Letos v srpnu Penta koupila vydavatelství Vltava-Labe-Press a získala tak mimo jiné největší tuzemské regionální noviny Deník a tiskárny Novotisk. Transakci následně schválil ÚOHS. V říjnu Penta převzala také tabletové vydavatelství Tablet Media.
Do nových projektů a modernizace portfolia firem Penta loni investovala 330 milionů eur (8,9 miliardy korun). Největší investice směřovaly do zdravotnictví, realit a do Aera Vodochody. Skupina posílila ve zdravotnictví akvizicí lékárenských řetězců Apteka Mediq (Polsko), SP Diamed, Novolékárna, Harmonie (ČR), tří regionálních nemocnic a jedné polikliniky (Slovensko).
Zároveň vstoupila na realitní trh v Polsku projektem kancelářského centra ve Varšavě. Prvním dokončeným realitním projektem skupiny v ČR se stalo Florentinum, administrativní budova v centru Prahy. Na Slovensku Penta otevřela obchodně-zábavní centrum Bory Mall.
Skupině Penta Investments loni klesl čistý zisk o 30 procent na 70 milionů eur (1,89 miliardy korun). Aktiva společností, které má skupina v portfoliu, vzrostla o tři procenta na 6,7 miliardy eur (181 miliard korun).