Vysílání Radiožurnálu na dlouhých vlnách bude pokračovat

Český rozhlas

Český rozhlas Zdroj: Repro Strategie

Vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál na dlouhých vlnách bude pokračovat i po 28. únoru, kdy se podle původních informací měl odmlčet signál z vysílače Topolná na Moravě. Český rozhlas se na podmínkách dalšího vysílání dohodl s Českými Radiokomunikacemi, vyplývá ze zjištění ČTK.

Podle dostupných údajů bude šíření Radiožurnálu na dlouhých vlnách zachováno, i když v menším rozsahu než dosud. O úplném vypnutí se psalo loni v listopadu, kdy rozhlas informoval, že umlkne i poslední vysílač na dlouhých vlnách v Topolné na Moravě. „Uzavírá se jedna dlouhá etapa šíření signálu Českého rozhlasu. Technický pokrok a změny v rozhlasových technologiích jsou veliké a nelze je nereflektovat a podporovat staré systémy,“ uvedl tehdy šéf rozhlasu Peter Duhan.

Počet lidí, kteří denně poslouchají Radiožurnál na dlouhé vlně, se podle dřívějších prohlášení rozhlasu nedá změřit. „Týdenní poslech vykazuje 117.000 posluchačů, kteří poslouchají Český rozhlas Radiožurnál i na dlouhé vlně. To i na dlouhé vlně je důležité, protože z toho plyne zcela jasně, že dlouhá vlna není nosnou platformou vysílací pro Český rozhlas 1 Radiožurnál, ale platformou doplňkovou,“ řekl loni Duhan.