Žák prosadil změny ve správě železnic. Zbaví se dalšího ředitele?

Zdeněk Žák, ministr dopravy

Zdeněk Žák, ministr dopravy Zdroj: ctk

V personálních otázkách značně hyperaktivní ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák prosadil změny ve správní radě Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Vláda z ní odvolala bývalého náměstka ministra dopravy Jiřího Žáka z ODS a jmenovala čtyři nové členy. V pravomoci rady je sesazení ředitele Jiřího Koláře, o jehož konci média spekulují již delší dobu.

Razantní změny v SŽDC po dnešním rozhodnutí vlády očekávají i železniční odboráři. „Pokud někdo takovýmto způsobem obmění většinu správní rady, dá se něco takového předpokládat,“ řekl ČTK předák Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslav Pejša.

Podobným způsobem se Zdeněk Žák krátce po svém nástupu na ministerstvo zbavil managementu Českých drah v čele s dlouholetým ředitelem Petrem Žaludou. Žák v polovině července inicioval obměnu řídícího výboru ČD, díky čemuž následně došlo k personálním rošádám v dozorčí radě a představenstvu, které pak odvolalo Žaludu.

Sedmičlenná správní rada SŽDC je po dnešním zásahu vládu po víc než půl roce kompletní. Podle ministra dopravy jsou nově příchozí do rady nepolitičtí experti, kteří jsou v odborném světě uznávaní.

Je mezi nimi bývalý personální ředitel Českých drah Milan Matoušek, Zdeněk Votruba z dopravní fakulty ČVUT, expert na zabezpečovací a sdělovací techniku František Kopecký a právník Jiří Matolín. Správní rada v novém složení se má poprvé sejít 12. prosince.

Během krátkého působení Zdeňka Žáka v čele dopravního resortu se kromě zmíněného Žaludy již poroučeli také šéf Ředitelství silnic a dálnic David Čermák, šéf Ředitelství vodních cest Jan Skalický a ředitel Drážního úřadu Pavel Kodym.

Jan Šindelář: Žaludovu konci chybí dobré zdůvodnění