Zákon o korporacích omezí výplatu zisku. Zejména u akciovek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Za necelé tři týdny vstoupí v Česku v platnost nový zákon o obchodních korporacích. Kromě stěžejních změn v podobě snížení nároku na kapitál a zrušení zákonných rezervních fondů přinese i otazníky nad vyplácením části vlastních zdrojů firem, a to zejména v případě akciových společností.

„Akciové společnosti budou po Novém roce ve srovnání se současnou praxí disponovat jen omezenou možností distribuce prostředků z ostatních kapitálových fondů,“ uvádí Martin Kofroň z KPMG.

Nový zákon totiž hovoří o tom, že částka k rozdělení mezi akcionáře nesmí být vyšší než zisk aktuálního účetního období zvýšený o nerozdělený zisk z předchozích let a snížená o nakumulované ztráty a příděly do rezervních a „jiných fondů“.

„Tato úprava není šťastná zejména v jisté neurčitosti. Užívá pojem jiných fondů, který může být v praxi předmětem výkladových nejasností. Jde mimo jiné o to, zda se tím myslí jen fondy, které nesmí společnost podle stanov použít k plnění akcionářům,“ uvádí Ondřej Preuss z advokátní kanceláře Jasanská & Co.

Odborníci nevylučují nepřesnost při tvorbě zákonů. „Domníváme se, že v tomto případě může jít o legislativní nedopatření a že úmyslem zákonodárce nebylo limitovat vedle vyplácené výše podílu na zisku i výplatu jiných vlastních zdrojů,“ dodává Kofroň.

Zákon spolu s novým občanským zákoníkem v příštím roce nahradí současnou obchodní legislativu v podobě občanského a obchodního zákoníku.

Se statutáry se nový zákon o obchodních korporacích nemazlí