Železný skončil v čele TV Barrandov, televize to ale nepotvrdila

Vladimír Železný

Vladimír Železný Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Vladimír Železný prý po necelých pěti měsících skončil ve vedení TV Barrandov. Ve středu jej společně s programovou ředitelkou Markétou Zahradníkovou měl odvolat majitel televize Jaromír Soukup. Samotná televize to však zatím nepotvrdila.

Informaci přinesl server Digizone.cz. Řízením TV Barrandov podle něj byla pověřena místopředsedkyně představenstva vydavatelství Empresa Media Marcela Hrdá.

Barrandov Železného konec nepotvrdil

„Vzhledem k tomu, že Televize Barrandov nevydává tiskovou zprávu, k žádným událostem v Televizi Barrandov v tuto chvíli nedochází,“ uvedla mluvčí televize Petra Hrušová. Podle informací deníku Dnes se Železný se Soukupem domluvil na tom, že odchod z pozice generálního ředitele oznámí v příštím týdnu.

Železný do čela TV Barrandov nastoupil loni v listopadu, kdy oznámil cíl zvýšit divácký podíl stanice nad deset procent. Před ním televizi řídil sám Soukup z pozice předsedy představenstva. Na pozici generálního ředitele TV Barrandov v loňském roce do června působil rovněž Roman Bradáč, který v únoru nahradil Roberta Kvapila.

Televize pod vedením Železného v březnu spustila řadu programových změn, které měly pomoci ke splnění první mety, tedy stabilizace podílu stanice nad pěti procenty. Barrandov například upravil hlavní vysílací čas, který opustilo pásmo pro děti Animáček, naopak byly prodlouženy hlavní zprávy, na něž nově navazuje turecký seriál Velkolepé století.

TV Barrandov patří do společnosti Empresa Media. Vysílá od 11. ledna 2009. Mediální skupina Empresa Media Jaromíra Soukupa mimo jiné vydává týdeníky Týden, Sedmička, Instinkt a měsíčníky pro mládež Popcorn, Top dívky.

Profil: Železný proslul jako šéf Novy, politik i aktér soudních sporů
Datum a místo narození: 3. března 1945, Kujbyšev (nyní Samara, Rusko)
Vzdělání: absolvoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy, obor sociologie-publicistika
Dosavadní funkce: generální ředitel TV Barrandov (1. listopadu 2013 až 12. března 2014); po nástupu do funkce vyjádřil záměr získat desetiprocentní divácký podíl (sledovanost televize se pohybuje kolem pěti procent), obnovil mimo jiné své tradiční promluvy k divákům známé z působení na Nově či zatraktivnil zpravodajství.
Praxe: v 60. letech začínal jako produkční v Československé televizi (ČST), po vpádu vojsk Varšavské smlouvy se podílel na podzemním televizním vysílání; krátce pracoval v Británii v tiskové agentuře Associated Press, poté se vrátil do ČST, odkud musel začátkem 70. let odejít a stal se redaktorem časopisu Technický magazín; v 80. letech byl scenáristou populárně-vědeckého pořadu Okna vesmíru dokořán; po roce 1990 působil jako mluvčí Občanského fóra a Občanského hnutí a do června 1992 jako tiskový mluvčí vlády ČR; stál u zrodu televize Nova, v letech 1993 až 2003 byl v jejím čele, byl i jednatelem a společníkem CET 21 (držitel licence na vysílání TV Nova) a generálním ředitelem a jednatelem České nezávislé televizní společnosti (ČNTS; společnost zajišťující provoz televize Nova), působil ve vedení televizní skupiny bermudské společnosti Central European Media Enterprises Ltd. (CME); byl či stále je společníkem a členem statutárních orgánů řady soukromých firem; podílel se na projektu oživení celoplošného multiplexu 4 a plnoformátové televize Pohoda (podle obchodního rejstříku je spolumajitelem Pohoda Top Media).
Politická činnost: do politiky vstoupil v roce 2002, kdy byl již v prvním kole voleb zvolen senátorem za Znojemsko (kandidoval za hnutí Nezávislí); Senát opustil v roce 2004, kdy byl zvolen poslancem Evropského parlamentu, kde byl mimo jiné místopředsedou skupiny Nezávislost a demokracie; ve volbách v roce 2009 mandát v EP neobhájil; od roku 2005 je předsedou strany Nezávislí demokraté.
Železný byl počátkem 90. let hlavním autorem projektu Středoevropské televize pro 21. století(CET 21), která získala licenci na celoplošné televizní vysílání, a je považován za strůjce úspěchu TV Nova. Ta začala vysílat v únoru 1994 a přilákala diváky zahraničními filmy, seriály a zábavnými pořady, ačkoliv soutěž o licenci vyhrála s projektem televize vzdělávacích a diskusních pořadů.
V 90. letech patřil k nejvlivnějším osobnostem české mediální scény a Česka vůbec; jako ředitel a zakladatel nejsledovanější české televize Nova měl řadu let vlastní „one man show“, pořad Volejte řediteli, v němž po každé sobotní poledne odpovídal divákům na jejich dotazy a pořad využíval i k vyjadřování svých názorů na aktuální témata a dle mnohých kritiků i k manipulaci veřejného mínění.
V roce 1999 se Železný ve zlém rozešel s americkým investorem televize Nova, firmou CME investora Ronalda Laudera, a poté rozjel novou Novu z Barrandova, čímž spustil lavinu soudních sporů. V jednom z nich musel český stát zaplatit firmě CME více než 10 miliard korun za znehodnocení její investice.
Od roku 2001 čelil Železný několika soudním obviněním. Zatímco v případech, týkajících se sporů kolem televize Nova po Železného rozchodu s americkými partnery z CME jej soudy nakonec obžaloby zprostily, dostal v kauze krácení daní při dovozu obrazů ze zahraničí dvouletý trest vězení s dvouletým podmíněným odkladem. Tento trest v říjnu 2011 potvrdil i Ústavní soud, když odmítl Železného stížnost jako zjevně neopodstatněnou.
Díky senátorského křeslu a poté úřadu europoslance se Železný těšil imunitě, které byl oběma institucemi posléze zbaven.
Železný je také znám jako sběratel umění a znalec vína.