Zeman jmenoval Rafaje šéfem ÚOHS. Výsledky úřadu pochválil

Petr Rafaj

Petr Rafaj Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval Petra Rafaje do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rafaj vede úřad již v současnosti. Druhé funkční období zahájí 9. července, úřad by měl vést do července 2021. Pokračování dosavadního šéfa ve funkci nedávno navrhla vláda, ale jednoznačná shoda na Rafajovi nebyla.

„Prostudoval jsem si velmi pečlivě vaši výroční zprávu. Chtěl bych ocenit výsledky, které pod vaším vedením Úřad pro ochranu hospodářské soutěže docílil,“ řekl Rafajovi Zeman při jmenování.

Zároveň ale připomněl kritiku, kterou prý prezident slyšel z různých zdrojů. Týkají se především podle Zemana „příliš dlouhých lhůt a příliš nízkého objemu vybraných pokut“.

„A tak jsem si pane předsedo vzpomněl na jednu hlášku z Postřižin - 'pane správče, máte ještě rezervy',“ řekl Zeman a popřál Rafajovi, aby se mu podařilo tyto rezervy vyčerpat. „Vaše slova si určitě vezmu k srdci,“ řekl Rafaj s tím, že efektivita úřadu vzrostla, ale vidí ještě rezervy.

Těsná nominace

Rafaj u vlády prošel většinou jediného hlasu. Prosadila ho hlavně ČSSD. Od ní měl nominaci i před šesti lety. Nezvedl pro něj ale ruku ani jeden ministr za ANO a zdržela se dvojice ministrů KDU-ČSL.

Podle Lidových novin nebyl s nynějším ředitelem spokojen ani Zeman. V čele ÚOHS by podle deníku raději viděl Františka Lukla, někdejšího ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka. Zeman ale minulý týden prohlásil, že rozhodnutí vlády respektuje a Rafaje jmenuje.

Rafaj chce úřad zmodernizovat a zkrátit dobu trvání správních řízení v oblasti ochrany hospodářské soutěže i veřejných zakázek. Za délku řízení byl úřad v minulosti kritizován, stejně jako za výši pokut v hospodářské soutěži. „Pokuty budeme u těch nejzávažnějších deliktů zvyšovat,“ řekl již dříve Rafaj.

ÚOHS dohlíží na zadávání veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek.