Ziegler končí v čele loterijní firmy OPAP, bude lobbovat u řecké vlády

Kamil Ziegler

Kamil Ziegler Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Kamil Ziegler (54) skončí 30. června ve funkci výkonného ředitele řecké loterijní firmy OPAP, kterou ovládají miliardáři Karel Komárek a Jiří Šmejc. Po třech letech vedení zůstane ve firmě jako předseda představenstva. Funkce ale má jinou váhu, než je v Česku obvyklé, odpovídá spíš předsedovi dozorčí rady. Místo Zieglera nastoupí bývalý manažer britské sázkové a hazardní firmy Ladbrokes Damian Cope, píšou dnešní Hospodářské noviny.

„Od 1. července dochází k rozdělení funkcí výkonného ředitele a předsedy představenstva,“ řekl deníku mluvčí Šmejcovy firmy Emma Capital Pavel Zuna. Připomněl, že dohoda mezi Zieglerem, Šmejcem a Komárkem počítala s tím, že Ziegler firmu povede zhruba tři roky a jako bývalý bankéř, který vystřídal šéfování v Komerční bance, České spořitelně či Raiffeisenbank, ji „vyčistí“. Po něm přijde manažer z branže, který bude rozvíjet loterijní a hazardní byznys. Tím bude Cope, který naposledy řídil aktivity Ladbrokes ve Španělsku, Belgii, Dánsku, Irsku a Austrálii.

Za Zieglerova působení firma podle HN zastavila pokles tržeb a výrazně zvýšila ziskovost. Řekové u ní loni prosázeli v přepočtu 115 miliard korun a čistý zisk činil téměř šest miliard korun. Hlavním úkolem Zieglera bude od 1. července jednání s řeckou vládou, jejíž kroky jsou pro OPAP největším problémem. Vláda zvýšila OPAP daně, které jsou podle Zieglera nejvyšší v Evropě. Podle odhadů firma zaplatí letos na daních o dvě miliardy korun víc, loni to bylo celkem 16 miliard.

Ziegler bude podle HN s řeckou vládou řešit i spory kolem hracích automatů. OPAP nemůže provozovat tisíce hracích automatů, na které si koupil monopolní licenci a do nichž investoval 15 miliard korun. Takovou částku bude v krajním případě požadovat OPAP v arbitráži, píšou HN.