Zýka z ČRo bude předsedat poradnímu orgánu EBU

Logo Českého rozhlasu

Logo Českého rozhlasu Zdroj: archiv

Prozatímní ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka se ujme významné funkce v poradním orgánu Evropské vysílací unie (EBU). V nadcházejících letech bude předsedat jejímu Operations Council.

Operations Council připravuje podklady ke strategickým projektům EBU, a to zejména z pohledu obchodních strategií, jednání s klíčovými partnery z komerční sféry na evropské úrovni a posuzování obchodního, marketingového a technologického rozvoje veřejnoprávního vysílání v Evropě.

Mezi členy Operations Council EBU patří například France Television, německá ZDF, italská RAI, finská YLE, polská televize TVP či turecký vysílatel TRT. Rada je v současném složení osmičlenná a bude fungovat v rámci stávajícího volebního mandátu do roku 2017. „Své zvolení vnímám jako poctu nejen pro sebe, ale především pro celý Český rozhlas. Naše postavení v EBU je skutečně významné, respektované a jsme pro západní vysílatele důležitým partnerem. Operations Council EBU má vliv na další směřování celé unie,“ uvedl prozatímní ředitel ČRo Karel Zýka.

Ve strukturách EBU, které se týkají rozhlasového vysílání, má ČRo zhruba desítku svých pracovníků. V rámci rozhlasové sekce EBU patří Český rozhlas k těm nejaktivnějším členům.