Podnikatelská aktivita v eurozóně v květnu opět zpomalila, je nejnižší od začátku roku

Důvěřujeme strojům. Lidé v závodu buď dohlížejí na to, jestli stroje fungují správně, nebo se po jejich boku zapojují do konečné montáže výrobků

Důvěřujeme strojům. Lidé v závodu buď dohlížejí na to, jestli stroje fungují správně, nebo se po jejich boku zapojují do konečné montáže výrobků Zdroj: Siemens, E15

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v květnu opět mírně zpomalil. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Index podnikatelské aktivity klesl na 52,9 bodu z dubnových 53 bodů. Nachází se tak na nejnižší úrovni od začátku loňského roku.

Pokles indexu byl překvapením pro analytiky, kteří podle agentury Reuters počítali s jeho mírným zvýšením na 53,2 bodu. Index nicméně zůstal nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem podnikatelské aktivity.

Dnešní údaje jsou podle hlavního ekonoma společnosti Markit Chrise Williamsona další známkou toho, že zrychlení hospodářského růstu eurozóny v letošním prvním čtvrtletí bylo pouze dočasné. „Panuje tu letargie a nejsou tu žádné skutečné známky oživení,“ řekl Williamson. Dodal, že vývoj indexu podnikatelské aktivity signalizuje, že růst ekonomiky eurozóny ve druhém čtvrtletí zpomalí zpět na 0,3 procenta.

Uvíznutí ve fázi pomalého růstu

„Průzkum vykresluje obrázek regionu, který uvízl ve fázi pomalého růstu a kterému se daří vykazovat pouze mírné zvyšování produkce a zaměstnanosti navzdory stimulačním opatřením Evropské centrální banky, konkurenceschopnému měnovému kurzu a příznivému dopadu klesajících cen na domácnosti,“ uvedl Williamson.

V letošním prvním kvartálu mezičtvrtletní hospodářský růst v eurozóně podle statistického úřadu Eurostat zrychlil na 0,5 procenta z 0,3 procenta v závěru loňského roku. Evropská komise nicméně začátkem května snížila odhad celoročního růstu ekonomiky eurozóny na 1,6 procenta z dříve očekávaných 1,7 procenta.

Eu GDP Growth Rate