Americké hvězdy v čele s Oprah Winfreyovou investovaly do výrobce nápojů z ovesného mléka Oatly

Ovesné mléko švédské značky Oatly.

Ovesné mléko švédské značky Oatly. Zdroj: Wikimedia Commons/Tiia Monto

Herečka Natalia Portmanová.
Hudebník Shawn Carter, známý pod přezdívkou Jay-Z.
Howard Schultz, někdejší CEO Starbucks.
4
Fotogalerie

Švédská firma Oatly získala na další rozvoj 200 milionů dolarů od investičního fondu Blackstone Group. Ten mimo jíné spravuje finance známých amerických osobností, jako jsou moderátorka Oprah Winfreyová, herečka Natalie Portmanová či rapper Jay-Z. Mezi dalšími novými společníky je třeba také někdejší šéf kavárenského řetězce Starbucks Howard Schultz nebo Rabo Corporate Investments ze skupiny Rabobank. 

Výše investice odpovídá 10procentnímu podílu ve společnosti. Celou firmu tak oceňuje na dvě miliardy dolarů, v přepočtu přes 46 miliard korun. Peníze plánuje Oatly využít na rozšíření produkce a distribučních kapacit v Evropě, Spojených státech a v Asii.

Investice může podle deníku The Wall Street Journal ve výhledu jednoho roku až 18 měsíců vést ke vstupu Oatly na burzu. Její stávající podílníci v čele se zakladateli Verlinvest-CR JV ale zatím ve firmě zůstávají. 

Prodeje ovesného mléka a podobných mléčných alternativ v posledních letech výrazně stoupají a ještě se zvýšily během pandemie koronaviru, protože se zákazníci zaměřili na produkty s delší trvanlivostí.

Do byznysu s rostlinným mlékem nyní míří i nadnárodní korporace. Nestlé a Starbucks nedávno oznámily, že v této kavárenské síti začnou po celém světě nabízet ovesné a mandlové mléko.