Austrálie znovu zamítla prodej půdy Číňanům, ohrozil by prý národní zájmy

Dobytek v Austrálii

Dobytek v Austrálii Zdroj: CC BY 2.0: Harris Walker; Flickr.com

Australská vláda dnes znovu zablokovala prodej velkých rančů v australském vnitrozemí konsorciu vedenému Číňany. Soubor dobytčích farem představuje největší soukromou držbu zemědělské půdy v Austrálii: zaujímá plochu odpovídající velikosti České republiky. Canberra prodej zastavila podruhé za šest měsíců, opět s poukazem na to, že transakce je v rozporu s národními zájmy.

Čínsko-australská skupina v čele se společností Dakang Australia Holdings nabízí za největšího australského soukromého majitele zemědělské půdy Kidman & Co. zhruba 370,7 milionu australských dolarů (6,7 miliardy korun).

Australský ministr financí Scott Morrison upozornil, že pozemky tvoří jedno procento celkové územní rozlohy Austrálie a dvě procenta zemědělské půdy. Držená půda je podle něj tak rozsáhlá, že pro australské zájemce je obtížné se o ni také ucházet.

Firma Kidman vlastní po celé Austrálii deset dobytčích farem. Společnost založil v roce 1889 Sidney Kidman, který se později stal jedním z nejslavnějších podnikatelů v zemi a měl přezdívku „dobytčí král“. Firmu nabídli na prodej na počátku loňského roku jeho potomci.

Citlivé téma

Vlastnictví zemědělské půdy je v Austrálii velmi citlivé téma. Existují obavy, že zájemci ze zahraničí skupují majetek, aby vydělali na prudkém růstu poptávky po potravinách na asijských trzích.

Canberra prodej S. Kidman and Co. zahraničnímu investorovi zablokovala již loni. I tehdy poukazovala na národní zájmy. Největší farma skupiny, Anna Creek, která je současně i největším dobytčím rančem na světě, se částečně nachází v zakázané oblasti Woomera, kde je vojenská raketová střelnice.

Nejnovější rozhodnutí vlády přišlo několik týdnů před parlamentními volbami. Verdikt je předběžný; společnost Dakand má na odpověď čas do úterý. Greg Campbell z vedení společnosti Kidman již řekl, že jednání s vládou budou pokračovat, aby se určilo, kolik půdy a majetku je možné Číňanům prodat.