Bendl a Heger jsou dál ve sporu

Petr Bendl, ministr zemědělství

Petr Bendl, ministr zemědělství Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Spor o novelu zákona o potravinách, která je podle ministerstva zemědělství největší změnou týkající se tuzemského potravinářství od vstupu ČR do EU před devíti lety, dál pokračuje. Vláda ve středu novelu kvůli rozporům mezi úřadem ministra Petra Bendla a ministerstvem zdravotnictví odložila o týden.

„Oběma ministrům byl dán týden na to, aby se pokusili naleznout nějaké kompromisní řešení, zejména ve vztahu k pravomocím hygienické služby,“ uvedl po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS).

Bendl navrhuje, aby pod rezort zemědělství a jeho Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci přešla pravomoc kontrolovat i otevřená stravovací zařízení jako třeba restaurace, které nyní hlídají hygienické stanice. Cílem je dostat potraviny pod kontrolu jedné instituce od výroby po prodej. To mimo jiné znamená převést asi 160 pracovníků z hygieny pod potravinářskou inspekci a částku 114 milionů z rozpočtu zdravotnictví.

Heger s tím ale nesouhlasí a považuje úpravu za nesystémovou a nelogickou.

Do podoby novely promluví poslanci

Potravinářská komora chce prostřednictvím poslanců podat několik pozměňovacích návrhů k novele zákona o potravinách, zavádějících například povinnost zveřejňování obsahu hlavní složky a jméno výrobce u pultového prodeje nebalených potravin a značení země původu u všech potravin. O zařazení do novely původně požádala komora ministerstvo zemědělství, které jí ale nevyhovělo.