Biopaliva škodí ovzduší. Evropa je omezí

pšenice, ilustrační foto

pšenice, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Evropská unie omezí používání biopaliv ze zemědělských plodin. Obává se, že tato paliva jsou méně šetrná k životnímu prostředí, než se předpokládalo, a že jejich podpora má negativní dopad na produkci potravin. Vyplývá to z návrhu legislativy EU.

Plán na útlum biopaliv počítá s odstraněním veškerých státních dotací na biopaliva vyráběná z produktů zemědělství jako pšenice či cukr poté, co v roce 2020 vyprší současná legislativa. Ještě ho ale musejí schválit vlády členských zemí EU a unijní zákonodárci.

„Evropská komise je toho názoru, že v období po roce 2020 by měla být biopaliva dotována pouze v případě, že povedou k výrazné úspoře skleníkových plynů a nebudou vyráběna z plodin používaných k produkci potravin a krmiv,“ píše se v návrhu.

Předseda správní rady největší světové potravinářské společnosti Nestlé Peter Brabeck minulý týden uvedl, že svět nyní stojí kvůli nadměrnému využívání orné půdy k výrobě biopaliv místo potravin před ještě horší potravinovou krizí, než jaká jej postihla v roce 2008.