Biopotraviny a ekologické zemědělství čeká revoluce

farmářské trhy

farmářské trhy Zdroj: Sedmicka/Marek Podhora

Evropská komise začala přehodnocovat pravidla pro ekologické hospodářství a biopotraviny. Konkrétní změny by měly být známy do konce roku 2013. Dotknou se dovozu, kontroly i právního rámce.

Podle poradce prezidenta Agrární komory Jana Záhorky se zvýší například počet biopotravin. Upraví se také jejich dovoz ze zemí, které nejsou součástí Evropské unie. „Vede se diskuze, zda nechávat přechodné období,“ konstatoval Záhorka. Dodal, že objem biopotravin progresivně narůstá, na některých evropských trzích už zaujímají až třetinový podíl.

Dvě dopadové studie by měly dát evropskému ekologickému zemědělství a biopotravinám jednotný rámec. Budou se týkat jak rostlinné a živočišné výroby, tak produkce zpracovaných potravin, a to včetně vína, krmiv a ekologických kvasinek. Podle Záhorky mapují i to, že například severské země hnojí oproti Polsku desetkrát tolik, a stejně jsou jejich produkty označeny značkou bio.

„Analýzu dopadů momentálně provádí interně Evropská komise,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí českého zastoupení Evropské komise Martin Stašek. První jednání se uskutečnilo v červenci. Pracovní skupina by se měla scházet jednou měsíčně až do konce roku 2013.

Komise by měla také rozhodnout o použití produktů či látek a určit postupy, které se mohou v ekologickém zemědělství a při zpracování ekologických potravin používat. Nepřípustné jsou například geneticky modifikované organismy a produkty z nich získané.

:

Oslovení farmáři se zatím nechtějí ke změnám vyjadřovat, vyčkávají na konkrétní dopady. „Uškodit by snad neměly,“ myslí si například farmářka Eva Macková z Ekofarmy u Macků.