Boj o Pražskou šunku jde do finále

Pražská šunka

Pražská šunka Zdroj: profimedia

Boj o zapsání Pražské šunky na seznam Zaručených tradičních specialit EU se blíží do finále. A to i přesto, že se ani po třech a půl letech nepodařilo vyřešit všechny připomínky, které proti zápisu měla slovenská strana.

„Poslední verze žádosti odešla k Evropské komisi před Vánoci. Doufáme, že v blízké době rozhodne, jestli Pražskou šunku na seznam zapíše, nebo ne,“ uvedl Jan Katina, šéf Českého svazu zpracovatelů masa, který žádost podal.

Rozhodnutí by mělo padnout na jaře. Proti specifikaci toho, jak má Pražská šunka vypadat, se ohrazovali Slováci, neboť kvůli společné federální historii má i u nich Pražská šunka tradici a také se tam vyráběla. Pokud by se ale podle tuzemského svazu slovenským výhradám vyhovělo, znamenalo by to snížení kvality produktu.

Spor o obsah vody

Jednou z nevyřešených výhrad byl totiž například obsah vody ve výrobku, který by měl být podle slovenské strany vyšší. Rozhodnout tak bude muset Evropská komise.

Žádost o zapsání šunky na seznam Zaručených tradičních specialit, kterých je nyní v EU pouhých 53 včetně belgických speciálních piv typu lambic a kriek či italské mozzarelly, byla zveřejněna v září 2012. V půlroční lhůtě pro podání námitek měli výhrady nejen Slováci, ale i Němci, Rakušané a Italové. Jejich připomínky se ale na rozdíl od těch slovenských podařilo vyřešit.

Zpracovatelům masa pomáhalo slovenské námitky vyvrátit také ministerstvo zemědělství, které mimo jiné přispělo dokumenty ze svého archivu ve formě starých etiket či dodacích listů. Z nich bylo patrné, odkdy a kam se Pražská šunka už od počátku vyvážela.

Česko znovu žádá o zápis špekáčků
Česko podalo dvě nové žádosti o zapsání špekáčků a loveckého salámu na seznam Zaručených tradičních specialit. Před čtyřmi lety sice již zapsány byly, ale bez výhrady názvu. Vyrábět je tak mohl každý, i když nesplňoval recepturu schválenou komisí, jen nesměl používat logo EU. Tuto možnost ale komise zrušila. Po novém schválení komisí tak bude moci logo nosit jen špekáček a lovecký salám s přídavkem „Tradiční“.