Bramborám se letos dařilo. Bude jich až o čtvrtinu víc než loni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Letošní úroda brambor v Česku by měla být o čtvrtinu vyšší než loni, kdy se jich sklidilo málo, necelých 650 tisíc tun. Pěstitelé, kteří budou letos sklízet až do začátku listopadu, očekávají lepší než průměrnou úrodu, tedy odhadem nejméně o 150 tisíc tun oproti loňsku navíc. Uvedl to předseda Ústředního bramborářského svazu ČR Miloslav Chlan.

Cena za kilogram konzumních brambor se zatím pohybuje kolem tří korun, což je o korunu pod náklady a zhruba polovina loňské průměrné ceny. „To je to špatné pro dlouhodobé pěstování brambor u nás,“ uvedl předseda. Zemědělcům podle něj zatím nezbývá nic jiného, než nechat plodiny na skladě a očekávat po jaru lepší cenu. „Myslím, že bude. Byl bych rád, kdyby to bylo pět korun a více,“ řekl.

Podle něj byla letos lepší úroda v celé Evropě a některé státy, zejména Francie, Polsko, Německo a Nizozemsko, nasázely větší plochy brambor, „takže je jich všude relativně dost“.

Podle Chlana teď české bramboráře ohrožuje příhraniční obchod. „A to myslím, že je špatně i z hlediska daňového, protože většina prodejců neplatí DPH u nás ani v Polsku,“ řekl. Polští obchodníci nebo dovozci je prodávají na trzích zejména ve východních Čechách a na severní Moravě. V součtu to může být i desetitisíce tun, řekl.

Brambory zabraly přes 30 tisíc hektarů

Letos se pěstují brambory na více než 24 tisíc hektarech a dalších 6000 ha mají zahrádkáři. Plochy zemědělců ze za deset let snížily o polovinu. Konzumní brambory jsou letos na 16 tisíc hektarů, což je meziroční pokles „jen“ o 12 hektarů. „Vzrostly plochy sadbových, škrobárenských a raných brambor,“ uvedl Chlan. Meziroční nárůst činí 700 až 800 hektarů.

Stabilizace plochy konzumních brambor je „velký úspěchem“. Ani příští rok by se neměla snížit, protože čeští pěstitelé si poprvé rozdělí dotaci 50 milionů korun. „Částka je relativně malá. Ale díky za ní ministerstvu zemědělství, že se dalo na podporu pracných plodin,“ uvedl Chlan. Podpora má pokračovat a měla by růst. Dotaci na produkci, která je v EU výjimečná, povolila Unie díky tomu, že udrží zaměstnanost v regionech a že brambory jsou příznivé v osevním postupu a zúrodňují pole.

Loni se dovezlo enormní množství brambor

Dovoz brambor byl loni enormní, mezi 150 tisíc až 160 tisíc tunami. „Letos bude nižší, protože těch relativně levných brambor u nás bude dost,“ řekl. Podle Chlana začíná fungovat fenomén domácí produkce. Ale ještě nefunguje, že by si občan za naše brambory připlatil, uvedl.

Spotřeba brambor klesla oproti 80. letům minulého století z 80 až 100 kilogramů na 60 až 70 kilogramů na obyvatele za rok. Lidé se více orientují na přílohy s rychlou přípravou.

„Cítíme nárůst produkce brambor. Loni jsme vykoupili jen přes 50 tisíc hektarů tun škrobárenských brambor, letos plánujeme přes 80 tisíc tun,“ řekl Vladimír Klička z Lyckeby Amylex Horažďovice, největšího výrobce bramborového škrobu v ČR. Podporuje pěstitele brambor „zelenými úvěry“, tedy zajištěním služeb setí, ošetřování a sklizně.

:

Brambory ze Strakovky