Brambory oproti loňsku podražily o polovinu, rostou i další ceny

brambory, zelenina, ilustrační foto

brambory, zelenina, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Naprostá většina potravin na pultech českých obchodů od loňska podražila. Nejvíce vzrostla průměrná cena brambor, která je o více než polovinu vyšší než na začátku loňského dubna. Přibližně o čtvrtinu dražší než loni je mouka, více než o desetinu vzrostla cena paprik a rajčat. Naopak vejce jsou letos o pětinu levnější, než byly před rokem. Vyplývá to z šetření průměrných cen vybraných potravinářských výrobků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Zatímco ve druhém dubnovém týdnu 2012 stál v obchodech kilogram brambor v průměru 10,25 korun, v tomto týdnu to bylo 15,74 korun, tedy o 54 procent více. Za kilogram kuřete zaplatil před rokem zákazník v průměru 62,60, letos 70 korun. Kilogram mouky ve stejném období podražil z 10,66 na 13,55 koruny.

Jednou z mála výjimek mezi potravinářským zbožím jsou čerstvá vejce, která od loňského roku zlevnila o 20 procent na průměrně 34,26 koruny za deset kusů. Ceny vajec v Česku, které loni na jaře zejména v důsledku nové evropské směrnice vzrostly až o sto procent, v posledních měsících klesají. Přesto zůstávají zhruba o pětinu dražší než v lednu 2012, kdy stály 27,43 korun.

„Ceny potravin v posledních dvanácti měsících rostly hlavně kvůli celosvětově špatné loňské úrodě obilovin. To způsobilo nejen růst cen mouky, ale také krmných směsí, takže rostla i cena masa,“ řekl analytik GE Money Bank Petr Gapko. Nárůstu cen potravin v Česku podle něj pomohlo i zvýšení sazby daně z přidané hodnoty v lednu letošního roku. „Oba tyto faktory jsou ale jen dočasné a během následujícího roku vyprchají,“ podotkl. Dodal, že potraviny by letos neměly zásadně zdražovat. Naopak se podle něj dá čekat, že při dobré úrodě by některé potraviny mohly i mírně zlevnit.

Světové ceny potravin v březnu stouply o jedno procento. Zdražily hlavně mléčné výrobky, především kvůli suchu v Oceánii, které zasáhlo pastviny, oznámila Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Ceny obilovin zůstaly prakticky stejné a v příštích měsících by se podle FAO mohly i snížit.

Členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová koncem března na Žofínském fóru prohlásila, že ceny potravin v Česku vzrostly od roku 2005 do loňska o třicet procent a tuzemské tempo zdražování potravin je vyšší, než činí průměr celé Evropské unie. V důsledku globalizace podle Zamrazilové roste závislost lokálních trhů na světových cenách komodit. Tu mohou jednotlivé státy snížit zvýšením své potravinové soběstačnosti.