Brambory zlevnily až o třetinu. I kvůli unijním zásobám neprodaným v Rusku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Čeští zemědělci letos prodávají čerstvě sklizené konzumní brambory asi o třetinu levněji než před rokem. Přispěl k tomu i nadbytek zásob brambor z loňské sklizně v některých unijních zemích, které tamní pěstitelé proti očekávání letos nemohli prodat v Rusku. Ruské sankce na dovoz potravinářských a zemědělských výrobků z EU by se českých bramborářů přímo dotknout neměly, protože do Ruska brambory v minulých letech skoro neprodávali.

„V minulých letech sice byly do Ruska nějaké jednotlivé dodávky sadby, ale to byly skutečně jen jednotlivé kamiony, množství v desítkách tun,“ řekl Josef Králíček, tajemník Ústředního bramborářského svazu ČR.

Kvůli neprodaným zásobám brambor v EU ale stoupl jejich dovoz do Česka. Evropští pěstitelé počítali s tím, že Rusko letos nakoupí velké množství konzumních brambor, a to i kvůli olympiádě. „To se nestalo, do dnešní doby platí zákaz dovozu konzumních brambor z unie. Ruská strana místo toho nakoupila brambory v Egyptě,“ uvedl Králíček. Podotkl, že zákaz dovozu Rusko zdůvodňovalo fytosanitárními důvody.

Kvůli neprodaným zásobám plynuly na český trh do současné doby hlavně loňské brambory z Francie. Doprodávaný import je podle Králíčka levný, což přispělo ke snížení farmářských cen v Česku. Výnosy nových domácích brambor jsou navíc dobré. Brambory se v Česku zatím sklízejí hlavně na jižní Moravě a v Polabí; na tradičně bramborářské Vysočině začne hlavní sklizeň příští měsíc.

Zemědělci dostávají za kilogram brambor dodávaných na balicí linky od 2,50 Kč do 3,50 Kč. Kvůli nižší poptávce spotřebitelů sklizeň zpomalili. Králíček podotkl, že prodej brambor je touto dobou tradičně nižší kvůli dovoleným a prázdninám.