Brazilci nevzdávají boj o převzetí Chiquity, obrátili se přímo na akcionáře

Chiquita

Chiquita Zdroj: CC BY 2.0: UggBoy UggGirl; Wikimedia Commons

Brazilské firmy Cutrale a Safra Group, které podaly nabídku na převzetí amerického distributora banánů Chiquita Brands, vyzvaly jeho akcionáře, aby odmítli plán fúze s irskou ovocnářskou společností Fyffes. Brazilská skupina tím zahájila v pátek večer boj za prosazení své nabídky, která je podle ní pro akcionáře Chiquity výhodnější než spojení s Fyffes.

Chiquita ve čtvrtek odmítla pondělní nabídku brazilského výrobce džusů Cutrale a investiční společnosti Safra Group za 610,5 milionu dolarů (12,7 miliardy Kč) v hotovosti. Společnost uvedla, že hodlá pokračovat v plánu spojení s Fyffes.

Brazilská skupina proto požádala akcionáře Chiquity, aby odložili mimořádnou valnou hromadu, která má 17. září hlasovat o spojení s Fyffes.

Série špatných rozhodnutí

„Akcionářům Chiquity naše žádost umožní, aby vyslali vedení firmy jasný vzkaz, že odmítnutí jednání s Cutrale-Safra není ničím jiným než pokračováním v sérii špatných strategických rozhodnutí a dalším ničením hodnoty jejich majetku,“ uvedla skupina.

Cutrale se po letech poklesu spotřeby pomerančového džusu snaží expandovat na poli dalších produktů a v dalších regionech. Díky spolupráci se Safra Group brazilsko-libanonského finančníka Josepha Safry má Cutrale finanční sílu na to, aby nabídla akcionářům Chiquity lepší podmínky než Fyffes.

Vývoj akcií firmy Chiquita:akcie Chiquitaakcie Chiquita | Yahoo Finance

Na fúzi s Fyffes, z níž by vzešel největší dodavatel banánů na světě, se obě firmy dohodly letos v březnu. Návrh předpokládá spojení formou výměny akcií, která by ohodnotila Chiquitu na 526 milionů dolarů. Pokud by se transakce uskutečnila, ústředí firmy by se přesunulo z Charlotte v Severní Karolíny do irského Dublinu, takže Chiquita by nemusela odvádět ze svých zahraničních aktivit vysokou americkou daň z firemních zisků.

Chiquita je předním světovým prodejcem a distributorem banánů a dalšího ovoce. Roční tržby firmy přesahují tři miliardy dolarů a podnik má zhruba 20 tisíc zaměstnanců.