Ceny potravin jsou ve světě nejnižší za šest let, zlevnilo hlavně mléko

Index cen potravin

Index cen potravin Zdroj: FAO

Světové ceny potravin klesly v červenci na další minimum za takřka šest let, zlevnily hlavně mléčné výrobky a olejniny. Uvedla to v měsíční zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cenový index FAO se proti červnu snížil o 1,7 bodu na 164,6 bodu a meziročně je nižší o 19,4 procenta.

Index, který zahrnuje obilniny, olejniny, mléčné produkty, maso a cukr, klesá nepřetržitě od loňského dubna. Za poklesem cen stojí vysoká globální produkce, silný kurz dolaru a levnější ropa.

Ceny mléčné produkce, jejichž nynější globální propad doléhá i na české producenty, se minulý měsíc snížily o 7,2 procenta, zejména kvůli poklesu poptávky po dovozu v Číně, na Blízkém východě a v severní Africe.

Index cen potravinIndex cen potravin | FAO

Nabídku mléka podle FAO zvýšila v posledním roce hlavně vysoká produkce v Evropské unii, která zrušila mléčné kvóty. V meziročním srovnání se ceny mléka propadly zhruba o třetinu.

Cena rostlinných olejů klesla v průměru o 5,5 procenta kvůli propadu světových cen palmového oleje, které se dostaly pod tlak zvýšené produkce v jihovýchodní Asii. Naopak obilniny proti červnu zdražily o dvě procenta, meziročně ale byly levnější o zhruba deset procent.