Světové ceny potravin klesly v červnu na nové minimum od září 2009, a pokračovaly tak v poklesu, který trvá už déle než rok. Minulý měsíc cenovou hladinu snížilo zlevnění mléčných výrobků a cukru, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Hodnota cenového indexu FAO se snížila o 1,5 bodu na 165,1 bodu a meziročně je nižší o 21 procent
Index, který zahrnuje obiloviny, olejniny, mléčné produkty, maso a cukr, klesá již od loňského dubna. Za poklesem cen stojí vysoká globální produkce, silný dolar a levnější ropa, uvedla agentura Reuters.
Index cen potravin |
FAO nepatrně zvýšila předpověď světové produkce obilovin na 2,527 miliardy tun, což by bylo 1,1 procenta pod loňskou rekordní sklizní.
Ekonomika organizace Concepción Calpeová uvedla, že situace v nabídce potravin je nyní „velmi uspokojivá“, i když finanční nestabilita v některých částech světa by mohla vést v budoucnu k cenovým pohybům na obě strany.