Češi na solnou aféru reagují hystericky, tvrdí Poláci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Reakce české strany na takzvanou solnou aféru v Polsku je podle tamního náměstka ministra zemědělství Andrzeje Butry hysterická. Může být důsledkem strachu z toho, že si Češi oblíbili polské potraviny, řekl Butra v souvislosti s případy, kdy se v Polsku technická sůl používala v potravinářském průmyslu. Šéf českého resortu zemědělství Petr Bendl chce kvůli tomu na úrovni EU prosadit, aby Česko mělo možnost zastavit dovoz polských potravin.

„Nejsou žádné důvody k tomu, aby se stavěla v potaz kvalita polských potravin,“ řekl v Butra v pondělí podle agentury PAP. Dodal, že potraviny pocházející z legální výroby jsou pod kontrolou, připustil ale, že se stávají i podvody, které pak stíhá justice.

Podle ministra zemědělství Petra Bendla jsou ale obavy českých úřadů opodstatněné. „Naše obavy pramení z přístupu polské strany, která za celou dobu nedokázala na naše opakované žádosti o informace reagovat a naše obavy rozptýlit. Proto budeme tuto záležitost otevírat na jednání v Bruselu,“ sdělil Bendl.

Česko už delší dobu kritizuje polské úřady za to, že vůbec neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu. Nedostatek informací totiž českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují technickou sůl. Česko ale ani kvůli této aféře nemůže zakázat dovoz polských potravin, protože by to bylo v rozporu s evropskými pravidly.

Za sporem jsou problémy českého zemědělství, míní Poláci

Případy používání technické soli v potravinářství vyšetřuje prokuratura v Poznani, která ale odmítá zveřejnit jména firem, u nichž se to stalo. „Podniky, které podvedli kriminálníci produkující technickou sůl, jsou také poškozené. A protože ty potraviny nebyly zdraví nebezpečné, není potřeba tyto firmy vystavovat nebezpečí ztráty dobrého jména,“ řekl k postupu poznaňské prokuratury Butra.

Podle polského ministra zemědělství není reálné nebezpečí, že by Česko kvůli obavám o nezávadnost potravin z Polska zakázalo dovoz jejich potravin. Nebylo by to v souladu s právem Evropské unie, řekl dnes ministr zemědělství Marek Sawicki v rádiu TOK FM. „Jde o vnitřní (českou) válku. Češi svoje zemědělství nechali stranou, dnes nedokáže konkurovat s naším,“ dodal. Tvrdí, že čeští zemědělci se hlasitě ozývají pokaždé, když se objeví nějaký problém na polském nebo německém trhu.

Poláci loni do Česka prodali potraviny za více než miliardu eur, skoro o 19 procent více než v roce 2010. Šlo hlavně o sýry, drůbeží maso, pekárenské výrobky, vepřové maso a řepný olej.

Pověsti polských potravin v poslední době nepřidala kromě solné ani vaječná aféra, kdy se ukázalo, že jistá firma ze středního Polska po léta prodávala sušená vejce obsahující jedovaté kadmium, olovo a bakterie coli. Sawicki ujišťuje, že výrobky obsahující nebezpečný prášek byly staženy z obchodů.