Češi vypěstovali květiny za rekordní dvě miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, Mlada fronta

Loňské příznivé počasí přálo nejen domácím pěstitelům obilí, ale i okrasných květin. Jejich produkce loni po propadu v roce 2013 podle předběžných údajů Svazu květinářů a floristů vzrostla o sedm procent na dvě miliardy korun, což je nejvíce od roku 1994.

„Byl teplý rok, zlepšila se propagace květin například i díky značce Česká květina a zvedla se i poptávka spotřebitelů. Nedošlo však k velkému nárůstu u veřejné zeleně u výsadeb a výzdob měst. Zde jsou stále velké možnosti,“ komentoval čísla pro deník E15 předseda svazu Jiří Horák.

Naopak dovoz loni zůstal na necelých 2,5 miliardy korun, což je ale stále o pětinu více než tuzemská produkce. V importech stále dominuje s velkým náskokem s více než 60 procenty Nizozemsko, kde sídlí velké květinové burzy, následuje Německo a Kolumbie. Český vývoz je zhruba pětkrát nižší než dovoz. V loňském roce dosáhl 430 milionů korun.

Prostor pro růst

Češky a Češi po předloňském propadu loni obrátili trend a vrátili se k nakupování květin. Průměrný Čech utratil loni za květiny 936 korun, meziročně o desetinu více. Trh s květinami včetně marží a DPH se tak přiblížil deseti miliardám korun.

Kolik Češi utrácejí za řezané květinyKolik Češi utrácejí za řezané květiny|E15

Svaz květinářů a floristů navíc míní, že je prostor pro další růst tuzemské produkce na úkor dovozu. „Stále věříme, že ministerstvo zemědělství a vláda dodrží své programové cíle a tento segment zemědělské výroby intenzivně podpoří,“ říká předseda svazu Jiří Horák. „Máme však velmi zastaralé skleníky a se zahraniční konkurencí jen minimálně srovnatelné technologické vybavení,“ dodal. Jako příklad uvedl růže a chryzantémy, u nichž loni dovoz stoupl, ačkoli je možné je pěstovat i v domácím prostředí.

České květinářství na počátku devadesátých let jako obor málem zaniklo, neboť nedokázalo vyrovnat s přílivem květin z dovozu. Od poloviny devadesátých let ale produkce i útraty Čechů za květiny víceméně neustále rostou. Produkce vykazuje v posledních letech stoupající trend v pěstování hrnkových a záhonových rostlin. Odklon je patrný řezaných květin.

Trh s květinami v ČeskuTrh s květinami v Česku|E15