Česko chce znemožnit dovozy vajec ze zemí, kde neupraví klece

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) chce od ledna 2012 znemožnit dovozy vajec ze zemí, které nesplní podmínky Evropské unie ohledně klecí pro nosnice. Dle dostupných informací je jasné, že řada zemí k Novému roku na rozdíl od Česka unijní podmínky nesplní. Chovatelé i stát se proto bojí levných dovozů vajec z těchto států, které by pro české drůbežáře mohly být likvidační.

„Příslušné kontrolní orgány v ČR ode mě dostanou úkol zabezpečit, aby se nelegální vejce drůbeže z neobohacených klecí na náš trh od 1. ledna 2012 nedostala. Velký díl odpovědnosti při řešení tohoto problému bude ležet na Státní veterinární správě ČR a Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ uvedl Bendl, který se proto sešel také s generálním ředitelem Celní správy ČR Pavlem Novotným.

„Informoval jsem ho o situaci a dohodli jsme se, že budeme v jednání pokračovat, abychom našli způsoby řešení situace, které by odpovídaly zákonnému rámci volného pohybu zboží a zároveň co nejvíce ochránily české producenty vajec před neférovou konkurencí,“ podotkl Bendl.

Podle komise se problém, že farmáři klece neupraví do souladu s normami unie, bude k termínu počátku roku týkat víc než 51 milionů slepic v nejméně 11 státech z 27 zemí EU. Takzvané obohacené klece mají přinést větší komfort pro chovanou drůbež, zároveň však zvyšují náklady chovatelů, a tím i cenu jimi produkovaných vajec. Podle dřívějších údajů Agrární komory české zemědělce výměna klecí přišla zhruba na dvě miliardy korun.

Problém souvisí s pravidly, na nichž se unie dohodla již v roce 1999, přičemž norma začne platit od počátku roku. Většina českých farmářů už pravidla pro zlepšení životních podmínek nosnic zavedla, což pro ně ale znamenalo jisté investice. Jenže zemědělci v několika státech unie termín s velkou pravděpodobností nestihnou. Mezi těmito zeměmi je třeba Belgie, Francie, Španělsko, Rumunsko i sousední Polsko. Právě dumpingových dovozů vajec ze země severního souseda ČR se přitom čeští chovatelé nejvíce bojí.

Bendl dnes uvedl, že jednoznačně souhlasí s iniciativou Zemědělského svazu ČR. Ten v úterý uvedl, že požaduje zákaz dovozů vajec ze zemí, které podmínky EU nesplní, a chce, aby pro všechny drůbežáře v unii bez výjimky platily stejné povinnosti. „Za totéž právě intenzivně bojuji v Bruselu,“ řekl Bendl, který na toto téma prý již jednal s ostatními zemědělskými ministry i s evropským komisařem pro veřejné zdraví a ochranu spotřebitele Johnem Dallim.