Česku hrozí ztráta dotací na ovoce do škol, varuje Agrární komora

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

České republice hrozí ztráta dotací z Evropské unie v rámci programu Ovoce do škol, tvrdí Agrární komora. Projekt pro příští školní rok je podle komory schvalován na poslední chvíli a s přihlášením do programu nesouhlasí ministerstvo financí. Termín pro zaslání přihlášky Evropské komisi je do konce ledna, předtím musí dokument ještě schválit vláda, upozornila komora. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že program se bude snažit předložit vládě na poslední lednové schůzi.

„Opět nastává podobná situace jako za éry bývalého ministra (Petra) Gandaloviče, kdy byla zrušena národní dotace na obdobný program Školní mléko,“ uvedlo vedení Agrární komory. Z unijního rozpočtu má na ovoce, za něž školáci nic neplatí, v tomto školním roce jít bezmála 50 milionů z celkových více než 68 milionů korun. Zbývajících 18,4 milionu korun poskytne ze svého rozpočtu stát.

Ministerstvo zemědělství sdělilo, že program Ovoce do škol dále podporuje. „Ministerstvo zemědělství podniká všechny kroky k tomu, aby byl materiál vládě ČR předložen 25. ledna 2012 bez rozporu tak, aby se ČR stihla na školní rok 2012/2013 k projektu přihlásit v termínu, který Evropská komise stanovila na 31. leden 2012,“ řekl mluvčí MZe Jan Žáček.

Podle mluvčího ministerstva financí (MF) Ondřeje Jakoba nesouhlasné stanovisko úřadu k materiálu v meziresortním připomínkovém řízení nebrání účasti ČR v programu, pokud vláda jako celek rozhodne jinak. „Podle MF rozsah programu nemůže v žádném případě splnit cíle, kterými jsou správné stravovací návyky a boj proti dětské obezitě,“ uvedl Jakob „Nemyslíme si, že asi tři porce ovoce za měsíc pro dítě může něco změnit na jeho stravovacích návycích či snížit výskyt obezity,“ podotkl.

Opatření, které již v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje nyní v Česku třetím školním rokem. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě. Jeho součástí je i doporučení školám, jak děti vést ke zdravému stylu života. Někteří kritici však projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu.

Stát, distributoři ovoce i školy vynaložili na projekt nemalé finanční prostředky, o něž by neschválením jeho pokračování přišli, uvedla Agrární komora. Projekt je podle ní v neposlední řadě i podporou českých ovocnářů. „A navíc, v EU necháme 'ležet ladem' cca dva miliony eur přidělených pro Českou republiku,“ argumentují zemědělci.

Do projektu ovoce do škol se v tomto školním roce zapojilo více než 387.000 žáků základních škol, zhruba o pět procent více než ve školním roce 2010/2011. Počet škol, jejichž žáci pravidelně jedí dotované ovoce, meziročně vzrostl bezmála o stovku na 3243.

Ovoce, zeleninu a ovocné šťávy dodává školám 16 schválených dodavatelů. Podpora je poskytována na čerstvé ovoce a zeleninu, balené ovoce a šťávy, které neobsahují konzervanty, přídavky cukru, sladidel, soli či tuků.