Deště téměř zastavily žně v některých krajích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Deštivé počasí v posledních dvou týdnech výrazně zpožďuje sklizeň obilovin v Česku. Podle údajů Agrární komory ČR zemědělci sklidili k 2. srpnu 17 procent ploch všech obilovin. To je sice téměř stejně jako loni (16 procent), ale ve stejném období předloňského roku to bylo 30 procent a o rok dříve přes dvě pětiny osetých ploch.

„V některých krajích se sklizeň prakticky zastavila,“ uvedl poradce prezidenta komory Jan Záhorka. Nejdále se sklizní jsou na jižní Moravě, ve středních Čechách a Královéhradeckém kraji. Nejmenší sklizeň hlásí ve Zlínském a Karlovarském kraji. Některé oseté plochy déšť natolik podmáčel, že je nebude možné sklidit. „Po prudkých deštích se zvyšuje polehlost porostů s významným ohrožením kvality,“ podotkl Záhorka.

Hektarové výnosy jsou zatím vyšší než loni. V průměru za všechny obiloviny dosahují 5,4 tuny, což je o 0,7 tuny více než v průměru za celou loňskou sklizeň. Nejdále zemědělci pokročili u ozimého ječmene, který sklidili z 92 procent ploch s výnosem 4,82 tuny na hektar (loni 4,5 tuny). Sklizeň řepky je v polovině. Také její kvalitu poznamenají deště. „Na Moravě dochází ke ztrátám a snížení výnosu i kvality,“ uvedl Záhorka. Výnos je 3,1 tuny na hektar, zatím více, než je loňský průměr.

Sklizeň obilovin podle krajůSklizeň obilovin podle krajů | Agrarni komora CR