Do Česka vstoupil britský potravinářský obr. Pohltil firmu ze Stříbra

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Jeden z největších potravinářských konglomerátů světa, britský holding Associated British Foods (ABF), zahajuje vůbec poprvé výrobu i v České republice. Jeho zemědělská divize AB Agri ovládla západočeského producenta krmných směsí Bodit Tachov. ABF má po celém světě desítky výrobních provozů včetně cukrovarů nebo pekáren a je také vlastníkem známé oděvní sítě Primark.

Říjnovou akvizici potvrdil serveru E15.cz mluvčí britského koncernu Chris Barrie. Podle něj má Bodit dobrou pověst ve vývoji produktů pro výživu mláďat hospodářských zvířat a obě firmy se navíc dlouho znají – AB Agri řadu let zajišťovala pro Bodit globální distribuci.

„Akvizice pomůže k užší spolupráci na dalším vývoji krmiv a k plnému využití potenciálu současných výrobků,“ uvedl pro E15.cz Chris Barrie. Cenu za transakci společnosti nezveřejnily.

Bodit založil tachovský podnikatel Josef Rous v únoru 1996, o dva roky později rozjel výrobu směsí pro telata ve vlastní továrně a zároveň prodal třetinový podíl francouzské krmivářské společnosti Techna. Později Bodit Tachov jako jediný v Evropě zvládl granulaci mléčné krmné směsi, před třemi lety pak unikátní recepturu odprodal právě britské AB Agri.

Teprve druzí po Polsku

Západočeskou firmu nyní formálně koupila dcera AB Agri – AB Neo, přičemž Josef Rous mladší nastoupil do jejího managementu. Česká republika se ovládnutím Boditu stala teprve druhou zemí v postkomunistické Evropě, kde má ABF výrobní závod. Tou první je Polsko. Tamní továrna AB Foods Polska dodává na evropský trh výrobky značek orientálních jídel Blue Dragon a Patak’s nebo čajů Twinings.

Trpaslík a gigant

Bodit Tachov, který má již pět let sídlo ve Stříbře, je s 24 zaměstnanci a loňskými tržbami ve výši 97 milionů korun oproti Associated British Foods skutečným trpaslíkem. Britský holding za poslední finanční rok vykázal obrat 12,9 miliardy liber, tedy kolem 477 miliard korun. ABF je druhým největším producentem cukru a pekárenského droždí ve světě. Vlastní cukrovary, pekárny a další potravinářské továrny na pěti kontinentech. Celkem ve 47 zemích zaměstnává přes 118 tisíc lidí.

Koupě Boditu je první průnik ABF do Česka z hlediska výroby, skupina již ale v tuzemsku krátkou chvíli působí. Její oděvní řetězec Primark nedávno otevřel v logistickém parku v Boru u Tachova distribuční centrum pro evropský trh. Prodejnu ale tato v západní Evropě oblíbená diskontní síť s módou a doplňky na českém trhu zatím nemá.

Cukr, krmiva, pečivo i oděvy
ABF má svůj byznys rozdělený do pěti divizí: Cukr, Zemědělství, Potraviny, Maloobchod a Přísady.
Agrární větev AB Agri, pod níž nyní spadá český Bodit Tachov, je dodavatelem mouky, krmiv a dalších zemědělských produktů ve Velké Británii, ale i jinde ve světě. Kromě domovské Británie má provozy také v Číně, kde vyrábí krmiva pro dobytek, prasata a drůbež. AB Agri celkem zaměstnává kolem tří tisíc lidí a vykazuje roční tržby přes 1,3 miliardy liber (48 miliard korun).
Skupina AB Sugar patří mezi největší globální producenty cukru, do jejího portfolia spadá i výroba biopaliv. V 31 závodech v Evropě, Africe a Číně zaměstnává 42 tisíc lidí. Její obrat činí dvě miliardy liber ročně (kolem 74 miliard korun).
Pod potravinářskou divizi patří řada výrobců a desítky globálních značek. Rýži, nudle, koření, omáčky, oleje, uzeniny, čaje nebo pečivo dodává restauracím a maloobchodním prodejnám zejména v západní Evropě, Británii, severní Americe a Austrálii. Tržby divize přesahují 3,3 miliardy liber (kolem 122 miliard korun).
Společnost AB Mauri z divize Přísady vyrábí droždí a další pekárenské ingredience v 54 továrnách ve 26 zemích. Do divize patří například i výrobce farmak SPI Pharma nebo producent enzymů pro potraviny, pekárenství, krmiva či textil AB Enzymes. Obrat divize činí víc než 1,2 miliardy liber (přes 44 miliard korun).
Z hlediska tržeb je ovšem nejvýznamnější částí holdingu divize Maloobchod, kterou tvoří oděvní řetězec Primark. Se svými 280 prodejnami ve Velké Británii, Irsku a západní Evropě generuje příjmy téměř pět miliard liber (kolem 185 miliard korun).