Do Evropské unie míří ukrajinská kuřata

Ikrajinské kuřé

Ikrajinské kuřé Zdroj: Kolaz E15

Ukrajinské firmy se v rámci sbližování s EU chystají dobýt unijní trh s drůbeží. Do Nizozemska už dorazila první várka téměř dvaceti tisíc tun mražených kuřat od největšího ukrajinského drůbežářského producenta, společnosti MHP. Pro zemědělský sektor jde o důležitý milník.

Po Nizozemsku plánuje MHP dodávat své produkty také do Bulharska a Španělska. V budoucnu by do unie ráda dovážela třicet až padesát tisíc tun drůbeže ročně. Šéf společnosti Jurij Kosjuk tvrdí, že je čas na to, aby se „obilnice Evropy“ proslavila i masným průmyslem. „Dnes krmíme kolem devadesáti milionů lidí, máme potenciál nakrmit jich 500 milionů,“ přidává se i prezident Ukrajinské zemědělské konfederace Leonid Kozačenko. Vývoz drůbeže do Ruska přitom slábne, země se stává soběstačnou. Určitou překážkou při cestě na evropské trhy jsou dovozní cla, jež ukrajinské firmy musí platit. Situaci jim ale může ulehčit podpis asociační dohody, ke kterému by mělo dojít tento měsíc.

MHP si povolení k dovozu kuřat zajistila v létě společně s dalšími firmami po více než třech letech práce na splnění unijních požadavků. Zemědělci v této souvislosti poukazují, že voda, kterou kuřata pijí, je nyní kontrolovaná přísněji než voda určená na Ukrajině lidem.

Striktní hygienické požadavky však neodrazují další zájemce. „V červnu 2014 otevřeme nový provoz, kam si pozveme inspektory, abychom získali akreditaci pro dodávky do EU,“ řekla serveru Kyiv Post Tetjana Topolska z firmy Gubin, která prodává své výrobky pod značkou Pan Kurčak.

Na vývoz dalších druhů masa, například vepřového a hovězího, si budou muset ukrajinští zemědělci zřejmě počkat. Jsou prakticky na začátku vyjednávání. Je také otázkou, zda se jim vůbec export vepřového vyplatí. Hovězího se zase na Ukrajině sní poměrně málo, proto je jeho produkce mnohem nižší. Její navýšení by vyžadovalo velké investice.