Dotace na plochu zemědělské půdy bude vyšší zhruba o dvě miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Čeští zemědelci dostanou za tento rok z evropských peněz v rámci jednotné platby na plochu zemědělské půdy (SAPS) 4 686,50 korun na hektar, celkově jde zhruba o 16,5 miliardy korun. Suma je přibližně o dvě miliardy vyšší než loni, kdy bylo vyplaceno 14,3 miliardy korun a sazba činila 4060 korun na hektar.

„Je to proto, že přímé platby pro nové členské státy EU se postupně zvyšují. V roce 2011 mají čeští zemědělci nárok na 80 procent z částky, kterou dostávají farmáři ve starých členských zemích. V roce 2012 obdrží 90 procent a plného vyrovnání se dočkají v roce 2013,“ vysvětluje ministr zemědělství Petr Bendl.

„Tento rok bylo už vyplaceno 1,517 miliardy v rámci opatření LFA (méně příznivé oblasti) z celkových cca 2,7 miliardy korun. „Předpokládám, že do konce roku bude tato dotace v podstatě vyplacena všem žadatelům o toto opatření,“, doplnil ministr.

Státní zemědělský intervenční fond začne vydávat jednotlivá rozhodnutí již příští týden. Výplaty SAPS budou zahájeny 1. prosince 2011.

Bendl tento týden jedná s ministerstvem financí ohledně rozpočtu kapitoly zemědělství, aby mohl zemědělcům vyplatit i národní doplňkové platby (Top-Up) za rok 2011. V rozpočtu kapitoly na rok 2011 nebyly finanční prostředky na tuto dotaci zatím zohledněny.