Dřevařský obr Less & Forest se vyhne konkurzu, věřitelé chtějí reorganizaci

Svoz dřeva

Svoz dřeva Zdroj: Euro Jan Rasch

Hlavní firmy miliardové skupiny Less podnikatele Jana Mičánka se téměř jistě vyhnou konkurzu. Věřitelé se totiž dnes dohodli a povolili společnosti Less & Forest, která byla dosud jedničkou na trhu lesnických firem, vyřešit její úpadek reorganizací. Věřitelé tak rozhodli stejně jako o týden dříve v případě sesterské společnosti provozující tři velké pily Less & Timber.

Rozhodnutí věřitelů Less & Forest ještě musí potvrdit soud, u Less & Timber tak ale učinil. Je tak pravděpodobné, že pro reorganizaci se věřitelé rozhodnou i u třetí firmy z holdingu Less, která je v úpadku, a to u mateřské firmy celého holdingu Less a.s. O jejím osudu budou věřitelé jednat ve středu. Firmy jsou v úpadku od loňského října.

„Reorganizace je i v případě Less&Forest pro věřitele lepším řešením než konkurz. Maximalizuje jejich uspokojení, a to včetně skupiny nezajištěných věřitelů. Představuje také rychlejší a nákladově nižší variantu vypořádání. V neposlední řadě také neguje případná rizika konkursní cesty,“ uvedl Petr Smutný ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR (PwC), která je finančním poradcem reorganizace firmy.

Společnost nyní do 120 dní vypracuje reorganizační plán a předloží jej věřitelům ke schválení. Jeho základní principy dnes prezentované na schůzi věřitelů spočívají v zachování provozu a vytvoření nové společnosti pracovně nazývané „Nový Forest“, kam budou převedena provozní aktiva. Tato firma bude nadále pokračovat v provozní činnosti. V původní Less & Forest s.r.o. zůstane majetek, pohledávky a spory. „Věřitelé budou následně uspokojováni z obou těchto entit. Teprve až věřiteli schválený reorganizační plán stanoví všechny v reorganizaci prováděné kroky a jejich termíny,“ řekl deníku E15 mediální zástupce holdingu Less Karel Samec.

Schůze věřitelů také zvolila pětičlenný věřitelský výbor, který nahradil předběžný věřitelský orgán. Čtyři zástupce zde mají nezajištění věřitelé - Česká spořitelna, Citibank, UniCreditLeasing a Agrofert Holding - a jednoho ti zajištění, kterým je Raiffeisenbank. Do insolvenčního řízení Less & Forest se přihlásilo celkem 1497 věřitelů s více 1600 pohledávkami.
Firmy Less se dostaly do insolvence v říjnu. Důvodem byly zřejmě příliš vysoké investice, například do pily v Čáslavi, i obchodní spory se státními Lesy ČR o určování cen dřeva, které firma těžila a odkupovala od státního podniku v rámci tendrů na pěstební a těžební práce. Lesy s tímto zdůvodněním nesouhlasí.

Podle dřívějších informací dluží firmy skupiny LESS bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Předloni holding dosáhl rekordního obratu 8,3 miliardy korun, historicky poprvé však jeho hospodaření skončilo v červených číslech. Konsolidovaná ztráta za celou skupinu činila 224 milionů korun.