EK: Produkce mléka v EU letos opět stoupne navzdory poklesu cen

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Produkce mléka v Evropské unii by měla v letošním roce opět stoupnout, a to navzdory dalšímu poklesu cen. Předpověděla to ve své dnešní zprávě Evropská komise. V samotné východní Evropě by se však měla produkce mléka v důsledku poklesu počtu dojnic stabilizovat.

Ceny zemědělských produktů v EU tlačí dolů ruské embargo na dovoz potravin a pokles poptávky po evropských mléčných výrobcích v Číně. Ve Francii, která je největším producentem zemědělských výrobků v EU, vedly nízké ceny k vlně protestů zemědělců.

Někteří zemědělci a politici tvrdí, že za nadprodukcí mléka stojí loňské zrušení mléčných kvót. Podle komise nicméně některé zemědělce k rozšíření produkce mléka povzbudily nižší ceny obilí a energie a příznivé počasí pro pastvu, píše agentura Reuters.

EK předpokládá, že dodávky mléka v EU letos stoupnou o 1,4 procenta na 153,8 milionu tun. Loni se podle odhadů zvýšily o 2,5 procenta. V příštím roce by měl růst opět zpomalit, a to na 0,9 procenta. K letošnímu růstu produkce mléka by podle komise mělo výraznou měrou přispět Irsko, kde se loni počet dojnic zvýšil o deset procent.

Produkce vepřového masa v EU se letos podle komise stabilizuje, protože nízké ceny vedou k omezování chovu prasat. Produkce by měla klesnout o 0,3 procenta na 23,3 milionu tun poté, co se loni zvýšila o 3,6 procenta. V příštím roce by se měla vrátit k růstu a stoupnout o 0,7 procenta.