Embargo srazilo vývoz polských potravin do Ruska skoro o čtvrtinu

Vývoz potravin z Polska do Ruska a dalších zemí Společenství nezávislých států (SNS) se loni kvůli ruskému embargu na dovoz z Evropské unie propadl o téměř čtvrtinu. Hodnota polského vývozu potravin do zemí SNS činila 1,7 miliardy eur (46,4 miliardy korun), což je o 22,9 procenta méně než v roce 2013.

„Byl to především důsledek embarga, nejprve na vepřové a poté na další zboží, včetně ovoce, zeleniny a mléčných výrobků,“ uvedlo polské ministerstvo zemědělství. Podíl polského vývozu potravin do SNS na celkovém polském agrárním exportu se loni snížil na 7,9 procenta z 10,7 procenta v roce 2013.

Rusko před rokem zakázalo dovážet z Evropské unie vepřové maso kvůli výskytu prasečího moru. V srpnu pak odvetou za evropské sankce uvalilo nejprve na Polsko a pak i na další země EU embargo na dovoz ovoce, zeleniny a dalších potravin.

Český vývoz rostl

Agrární vývoz z České republiky do Ruska od ledna do konce loňského listopadu naopak v meziročním srovnání vzrostl o 22 procent na 2,75 miliardy korun. Od srpnového ruského embarga sice tempo růstu mírně zpomalilo, přesto i v tomto období činilo 15 procent, sdělilo počátkem února české ministerstvo zemědělství. V důsledku přebytku na evropském trhu ale klesají ceny komodit a roste dovoz levných potravin do Česka.

Podle Evropské komise zasáhlo ruské embargo zemědělskou produkci z EU v hodnotě pěti miliard eur (136,8 miliardy korun). Brusel proto uvolnil na pomoc zelinářům a ovocnářům finanční pomoc.

Polský ministr: Dopady ruského embarga musí nést solidárně celá EU