Evropa chce zkrátit dotace zemědělcům, nejvíce českým

Pastviny na Šumavě

Pastviny na Šumavě

Evropská komise chce v rámci šetření zkrátit letošní dotace zemědělcům. Procentuálně nejvíce by byli postiženi čeští farmáři, kteří by dostali o zhruba 300 milionů korun méně. Vyplývá to z návrhu Evropské komise, o kterém bude ve středu na zasedání ve Štrasburku hlasovat Evropský parlament.

„Komise chce seškrtat přímé platby a jako kritérium si vybrala strukturu zemědělských podniků v dané zemi s tím, že diskriminovány mají být především velké podniky. Největší podíl přímých plateb, 4,5 procenta, by musela odepsat Česká republika, na rozdíl například od rakouských zemědělců, kteří by přišli jen o 2,5 procenta plateb,“ uvedl mluvčí ODS v Evropském parlamentu Jan Křelina.

Nástroj finanční kázně byl zaveden reformou společné zemědělské politiky v roce 2003 a doposud nebyl využit. O návrhu na konkrétní podobu snížení bude jednat nejen Evropský parlament, ale i Rada EU, tedy samotné členské země. V případě, že Rada a Evropský parlament nepřijmou návrh na stanovení úpravy do 30. června, stanoví sazbu snížení komise.

K plánu snížit dotace může přistoupit unie ve chvíli, kdy není v daném roce dostatečná částka na dotace zemědělcům, z důvodu vytvoření rezervy v EU pro případ krizí. Tento institut finanční disciplíny, takzvaná franšíza, postihuje zejména větší a velké zemědělské podniky. Těch je ale právě v Česku z historických důvodů kvůli kolektivizaci v 50. letech a vzniku jednotných zemědělských družstev nejvíce v EU.

Česko proto se zavedením franšízy nesouhlasí. „Česko společně s některými dalšími členskými státy jednoznačně odmítá aplikaci franšízy v rámci finanční disciplíny a prosazuje, aby finanční disciplíně podléhaly veškeré částky přímých plateb bez aplikace jakéhokoli omezení. Pouze takové nastavení zajistí, že podíl prostředků podléhajících finanční disciplíně bude ve všech členských státech stejný,“ řekl deníku E15 mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. Podle údajů ministerstva zemědělství čeští zemědělci získali loni na přímých platbách 22,4 miliardy korun.