FAO: Světové ceny potravin stouply v červnu nejvíce za čtyři roky

Ilustrační foto (geneticky modifikovaná zlatá rýže)

Ilustrační foto (geneticky modifikovaná zlatá rýže) Zdroj: International Rice Research Institute, Flickr.com (CC BY 2.0)

Světové ceny potravin rostly v červnu pátý měsíc za sebou. Ve srovnání s předešlým měsíc se zvýšily nejvíce za čtyři roky. K nárůstu přispěly především vyšší ceny cukru a většiny dalších typů těchto komodit. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) sice světové ceny potravin sestoupily v lednu na téměř sedmileté minimum, od února ale neustále rostou.

Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilnin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se minulý měsíc zvýšila oproti květnu o 4,2 procenta. Úhrnné měřítko je nyní jen jedno procento pod úrovní z loňského června.

Ceny cukru v červnu stouply o 14,8 procenta. Na vině jsou lijáky v Brazílii, které zabraňují sklizni a zasáhly výnosy v této zemi, jež je největším producentem cukru na světě. Oproti tomu ceny rostlinných olejů o 0,8 procenta klesly.

Loni se ceny potravin podle indexu FAO snížily o 19 procent a vykázaly čtvrtý rok poklesu za sebou. Srážel je nárůst dodávek zemědělských produktů a pomalejší růst světové ekonomiky. FAO nyní předpokládá, že v příštím desetiletí budou ceny potravin stabilní.