Farmářské trhy spojí asociace s ministerskou podporou

farmářské trhy v Karlíně

farmářské trhy v Karlíně Zdroj: ctk

V Praze po roce příprav vznikla Asociace farmářských trhů. Jejími zakladateli jsou organizátoři farmářských trhů, kteří chtějí zavést přísnější pravidla pro pořadatele farmářských trhů tak, aby se na nich neprodávaly potraviny nakoupené v obchodních řetězcích či nepotravinářského zboží. Vznik asociace podpořilo i ministerstvo zemědělství, které hodlá asociaci přispět i finančně.

Boom farmářských trhů nastal před dvěma lety, nyní se počet míst v Česku, na kterých se konají, odhaduje na 150 až 170. Často se ale zejména v počátcích stávalo, že na nich prodejci nabízeli zboží z hypermarketů či diskontů nebo zboží, které s produkty zemědělství neměly nic společného.

„Chceme v té džungli, kdy se jako farmářský trh označuje kde co, nastavit jasná pravidla a standardy,“ uvedl Tomáš Popp z plzeňského občanského sdružení Envic, které patří ke spoluzakladatelům asociace. Dalšími dvěma jsou pražské občanské sdružení Archetyp a občanské sdružení Trhni se z Roudnice nad Labem.
Farmářský trh by měl podle Poppa soběstačnou a cenově konkurenceschopnou alternativou k prodeji běžných potravin v obchodní síti. Užitek by z toho měli mít spotřebitelé i drobní farmáři, pro něž je prodej na trzích často jeden z hlavních příjmů umožňující jejich existenci.

V pravidlech asociace je například stanoveno, že členové asociace mohou pořádat jen takový farmářský trh, na kterém se bude prodávat nejvýše 10 procent zahraničního zboží, a to ještě takového, které nemá ekvivalent v České republice, například olivový olej. Maximální hranici deset procent stanovila asociace i pro podíl nepotravinářského zboží na takovém trhu, a to ještě s podmínkou, že musí nějakým způsobem souviset s potravinářstvím.

Členství v asociaci bude stát pět tisíc korun ročně. Další statisíce korun ročně přispěje asociaci ministerstvo zemědělství, uvedl náměstek ministra Radek Braum. Z vybraných peněz bude asociace mimo jiné financovat i kontroly na tržištích, které by měly odhalit případné porušení pravidel asociace.

Kateřina Nesrstová: Kilo biobrambor v řetězci za šedesát korun, to není normální

Farmářské trhy přispívají podle Brauma ke zviditelnění a propagaci malých farem a zemědělců a k posílení ekonomiky a zaměstnanosti na venkově. „Někteří prodejci bohužel zneužívají dobrého jména farmářských trhů a prodávají produkty nevyrobené na venkově na malých farmách, a proto vznik asociace vítáme. Asociace se stane jediným garantem kvality prodávaného zboží a prověřených výrobců a prodejců,“ uvedl Braum.