Greenpeace: Bez obav lze jíst jen kapry, ostatní ryby jsou přelovené

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mica Radek/Sedmicka

Ekologická organizace Greenpeace sestavila přehled ryb, které lze jíst bez obav z dopadů na jejich populaci. Z více než stovky druhů ryb a jiných vodních tvorů, které se běžně objevují na talíři, si lze zcela bez obav dopřát jen kapra.

Makrela, ďas, žralok, úhoř, ale i některé druhy tresky. To je jen několik z rybích druhů, které ekologové doporučují z jídelníčku vynechat úplně. „Oblíbené druhy velkých ryb, jako je tuňák, mečoun, treska a platýs jsou v opravdových nesnázích: Jejich populace na celém světě klesly o 90 procent – prostě jsme je snědli. Zvláště kritická je situace v evropských vodách,“ uvádí Greenpeace.

Další druhy lze doporučit podle toho, kde a jakým způsobem jsou loveny. Candáta Greenpeage doporučuje pouze z evropského rybníka, pokud dostanete chuť na pstruha, měli byste upřednostnit toho potočního. Sledí populace na severu Evropy je vydrancovaná, zákazníci by si proto měli v obchodech vybrat takového, který byl uloven v jiných částech Atlantiku.

Na oblasti záleží u lososa. Zatímco lov u břehů Skotska, v Aljašském zálivu či u ruského poloostrova Sachalin lososí populaci neohrožuje, losossům odjinud by se konzumenti měli vyhnout. Pečlivě je nutné vybírat i v případě, pangase, tuňáka či sardinky.

Oproti přehledům z minulých let se situace nejvíce zhoršila u tresek, lososů, ďase či candáta. Vypadly také některé doporučené oblasti lovu u sledě, tuňáka a makrely. V žebříčku se letos poprvé ocitl humr. Až na výjimky Greenpeace jeho lov nedoporučuje.

Podle odhadů Organizace OSN pro výživu a zemědělství FAO je nyní vyloveno, přeloveno nebo vyčerpánu téměř 90 procent hospodářsky významných druhů ryb. V mnoha zemích chybí závazná pravidla pro rybolov, jinde jdou kvóty pro množství ulovených ryb příliš velkorysé, varuje Greenpeace. Každá pátá ryba byla navíc podle organizace ulovená ilegálně.

Jaké ryby jíst - přehled Greenpeace