Jiný jogurt než český nekoupím. Klaus prosazuje české potraviny

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Letošní sklizeň obilovin je podle šéfa agrární komory Jana Veleby meziročně asi o 18,5 procenta nižší. Neúroda v dalších zemích světa vede k růstu cen potravin, přičemž soběstačnost českého zemědělství klesá, což v důsledku ohrožuje stabilitu země. Prezident Václav Klaus ale míní, že není třeba propadat panice, protože loni byl mimořádně úrodný rok.

Lidé by podle prezidenta Václava Klause měli nakupovat české potraviny. Vyzval je k tomu na národních dožínkách, které se oslavují na českobudějovickém agrosalonu Země živitelka.

„Myslím, že není důvod propadávat jakékoliv panice, i když ta letošní sklizeň je o pětinu nižší, než byla loni, je třeba to spíše vztahovat k jakémusi průměru několik posledních let, než k tomu vrcholnému bodu. Já jsem optimista, protože vím, že poslední data byla, že letošní úroda je o 22 procent nižší, než loni, pan prezident agrární komory řekl o 18 procent nižší než loni, věřím, že za měsíc dojdeme k číslu 14 nebo 12 procent. Nepropadejme panice,“ uvedl Klaus.

Prezident míní, že nevyrovnanost obchodní bilance, kdy ČR dováží daleko více potravin, než vyváží, mohou lidé změnit nákupem českých výrobků. Ocenil iniciativy posledních let podporující tento trend. Podle Klause lidé již začínají hledat, kde byl produkt vyroben. „Za sebe mohu říct, že když si jdu koupit jogurt, tak hledám, jestli je to Madeta, nebo Olma nebo Choceň, a v momentu, když je to něco jiného, tak já si to nekoupím. Kdyby takto uvažovalo více lidí, možná, že by to všechno dopadlo úplně jinak,“ řekl novinářům.

Podle Veleby sklizeň obilovin meziročně klesla o 18,5 procenta, obilí se sklidilo o 1,330 milionu tun méně. „Letošní rok je pozoruhodný tím, že jsou obrovské rozdíly v rámci regionů i mezi regiony. Velmi je postižena jižní Morava, která má výnos meziročně nižší o 65 procent. Tam je situace velmi vážná, zejména ve firmách, které mají živočišnou výrobu,“ řekl Veleba.

Úroda je nižší, katastrofa se však nekoná

Agrosalon Země živitelka potrvá do úterý. Své výrobky a služby na 39. ročníku prezentuje 539 vystavovatelů z 21 zemí. Součástí dnešního doprovodného programu je mistrovství ČR dechovek. Loni šestidenní agrosalon navštívilo na 100.000 lidí. Navzdory deštivému počasí je zájem návštěvníků velký, za první dva dny přišlo o 6000 lidí více než loni.