Jurečka: Polákům doložím, že jejich potraviny nediskriminujeme

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: CTK

Ministr zemědělství Marian Jurečka dodá do středečního rána svému polskému protějšku Marku Sawickému zprávu dokládající, že české dozorové orgány při kontrolách dovozů potravin v souvislosti s ruským embargem nediskriminovali polské dovozce. Poláci tvrdí, že na české straně existuje nařízení, které údajně požaduje bedlivější kontroly potravin z Polska než z dalších zemí.

„Já jsem mu vysvětloval znovu, že ten dokument, o němž včera hovořil ve svých mediálních vyjádřeních, že je opravdu vytržen z kontextu,“ uvedl Jurečka po dnešním telefonickém hovoru se Sawickým. „Do zítřka do rána mu doložím zprávu o tom, jakým způsobem postupovaly naše dozorové orgány od měsíce srpna do dnešních dnů,“ dodal.

Z dokumentu podle něj vyplývá, že Česko neudělalo cílenou kampaň proti polským potravinám. Dozorovací orgány na základě vyhodnocení možného rizika jen monitorovaly komodity, které místo na ruský trh směřovaly na trh EU. U těchto produktů prý bylo podezření, že by nemusely splňovat nároky na kvalitu a označení, které jsou v Evropské unii a Rusku různé.

„Uvidí, že na ten objem obchodu jsme nezatížili polské potraviny kontrolami více než další státy,“ řekl ČTK Jurečka. Polského ministra dnes požádal, ať počká s dalšími kroky a výroky do té doby, než se podívá na čísla, která mu Jurečka zašle.

Nářek Poláků

Polská média v pondělí informovala, že česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala pokyn, podle kterého mají být polské potraviny důkladně kontrolovány. Polská média zdůrazňují, že o potravinách z jiných zemí se dokument nezmiňuje.

Podle dokumentu, který ČTK získala od polských novinářů, jde o interní sdělení z letošního 19. srpna. Ředitel Odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI Jindřich Pokora v něm informuje, že kvůli ruskému zákazu dovozu potravin z EU lze očekávat zvýšený dovoz polských potravin do ČR, které byly původně určeny pro Ruskou federaci. Právě na polské potraviny se proto měla Pokorou svolaná kontrola zaměřit.

Výrobci se mají obracet na soudy

Sawicki hovořil o šikanování polských výrobců, což podle něj souvisí s údajnou nižší produktivitou nezreformovaného českého zemědělství. O nejnovějším zjištění hodlá informovat Evropskou komisi, zřejmě 14. či 15. prosince. Sawicki podle polského rozhlasu také vybídl polské výrobce, aby v Česku hájili svá práva a dobré jméno polských potravin i u soudů.

Kontrol polského zboží je méně
Od začátku letošního října, odkdy platí zpřísnění nahlašování dovozů potravin, oznámili dovozci přes 13 tisíc zásilek živočišných produktů z Polska a Státní veterinární správa u nich provedla 103 kontrol. Druhým největším dovozcem bylo v uvedeném období Německo, kde na 10 115 zásilek připadlo 97 kontrol. Ze Slovenska bylo nahlášeno ve stejném období 2500 zásilek a kontrol provedeno 61, z Itálie 1211 zásilek a provedeno bylo 48 kontrol, tedy v poměru k přijatému zboží výrazně více než u polských produktů.
SZPI za stejné období obdržela hlášení o dovozu 26 tisíc dodávek čerstvého ovoce a zeleniny a z toho zkontrolovala na místě 5900 šarží. Pro laboratorní analýzu odebrala 649 vzorků, z čehož bylo devět vzorků nevyhovujících: pět z Polska a po dvou z Německa a Rakouska.

Polský ministr: Dopady ruského embarga musí nést solidárně celá EU