Jurečka pozastavil všechny tendry nad půl milionu korun

ministr zemědělství Marian Jurečka

ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: ctk

Nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) do odvolání zastavil výběrová řízení a podepisování smluv u tendrů s cenou nad půl milionu korun. „Tyto věci se mohou realizovat pouze se souhlasem ministra tak, abych dokázal během týdnů analyzovat dění a neudělal věc, která by byla problematická a já o ní nevěděl,“ uvedl ministr.

Podle informací deníku E15 se pozastavení může týkat zhruba desítky aktuálních výběrových řízení s celkovou částkou přesahující 200 milionů korun.

Mezi největší patří výběr pověřené osoby pro vedení ústřední evidence jednotlivých druhů evidovaných zvířat s předpokládanou cenou 140 milionů a dva zhruba 20milionové tendry na zajištění lesní ochranné služby v letech 2014 až 2016 a na zajištění servisní podpory hardwarových zařízení HP a Cisco.

Problémové se ukázaly být třeba zakázky na nákup a provoz informačních technologií z let 2005 až 2011. Finanční úřad kvůli nim uložil rezortu sankce 530 milionů korun.

Jurečka potvrdil, že náměstkem přes komodity se stal viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla a správní úsek povede Jiří Jirsa. Post na ministerstvu naopak opouští náměstek pro ekonomiku Miroslav Hladík.

Rozhovor s ministrem Jurečkou si můžete přečíst v pondělním vydání deníku E15