Martin Košťál: Od fyzikálních pokusů po milionový byznys s masovými konzervami

Zakladatel společnosti Alemar Food Group Martin Košťál hledá investory pro rozvoj úspěšné výroby masových konzerv.

Zakladatel společnosti Alemar Food Group Martin Košťál hledá investory pro rozvoj úspěšné výroby masových konzerv. Zdroj: ALEMAR Food Group

Na počátku společnosti Alemar Food Group byl starý vojenský hrnec a fyzikální tabulky. Na jeho konci vznik jedinečné technologie umožňující vyrábět masové konzervy bez jakékoliv chemie. Martin Košťál je chce v budoucnu nabízet nejen domácím mazlíčkům.

Jak vznikl nápad zabývat se profesně masem a krmivy?

Ještě při studiích jsem začal ze zahraničí dovážet pomůcky pro domácí mazlíčky. Začínal jsem od nuly s penězi půjčenými od otce a vytvořil značku Marty. Dařilo se mi, ale později jsem chtěl vyrobit něco sám, najít díru na trhu. A tu jsem našel mezi konzervami. Existuje jich sice nespočet, ale žádné nesplňovaly to, co bych čekal. Tedy, že budou obsahovat především maso. Většina konzerv je plná želatiny, která produkt zahustí a usnadní jeho výrobu. Podle mě ale do masových konzerv nepatří.

Tak jste musel přijít s vlastním způsobem výroby?

Přesně tak. Maso pouští při zahřívání šťávu a standardně se při teplotě nad 100 °C začne vařit, vytvoří páru a konzerva vybuchne, proto do nich ostatní výrobci přidávají želé, které tento problém vyřeší. My jsme na to šli pomocí fyziky, na začátku bylo nespočet neúspěšných pokusů, s výpočty mi dokonce pomáhala moje učitelka ze základní školy. Zhruba po dvou letech jsme ale přišli na to, jak pomocí tepla a tlaku vyrobit masové konzervy bez chemických konzervantů, emulgátorů a želatiny.

Prémiové konzervy dodává Martin Košťál pod značkou Marty a Louie více než 300 spolupracujícím společnostem.Prémiové konzervy dodává Martin Košťál pod značkou Marty a Louie více než 300 spolupracujícím společnostem. | ALEMAR Food Group

Proč je důležité dbát na složení konzerv?

Pes je od přírody masožravec, velké množství obilovin a sacharidů ve stravě mu proto nemusí prospívat. Naše konzervy jsou populární u příznivců tzv. BARF krmení, které spočívá v krmení přirozenou stravou, zejména syrovým masem. Uchovávání masa a jeho rozmrazování je však velmi náročné. Chtěli jsme proto nabídnout alternativu, kdy si maso udrží svoji kvalitu, ale zároveň je jednoduché na konzumaci. Dnes pod značkou Marty a Louie nabízíme konzervy z různých druhů mas. Spolupracujeme s více než 300 společnostmi včetně Alzy nebo Rohlíku, vyrobit umíme ale i konvenční krmiva na přání zákazníka. Denně vyrobíme až 20 tisíc konzerv. Ani tak ale nestíháme pokrýt poptávku.

Příležitost pro investory

Proto jste se rozhodl založit společnost Alemar Food Group?

Alemar Food Group je technologická společnost, která zastřeší všechny naše subbrandy a budoucí aktivity. Rozšířili jsme dosavadní výrobní kapacity na Jižní Moravě a další plánujeme. Rozhodli jsme se také oslovit další investory. Mohou být součástí něčeho úplně nového z hlediska zpracování masa nejen pro domácí mazlíčky. Meziročně jsme vyrostli o 20 % a loni dosáhli obratu 40 milionů. Díky našemu know-how máme nakročeno růst dál a stát se předním zpracovatelem kvalitního masa na poli Evropy. V budoucnu chceme vstoupit také na pole zpracování masa pro lidskou spotřebu, kde vidím velký potenciál.

Masové konzervy vyrábějí v Alemar Food Group pomocí vlastní unikátní technologie sterilizace teplem a tlakem.Masové konzervy vyrábějí v Alemar Food Group pomocí vlastní unikátní technologie sterilizace teplem a tlakem. | ALEMAR Food Group