MZe kvůli suchu předčasně vyplatí zemědělcům devět miliard

Rekordní sucho devastuje úrodu kukuřice i dalších plodin

Rekordní sucho devastuje úrodu kukuřice i dalších plodin Zdroj: profimedia.cz

Kvůli počasí bude letos úroda nejen o pětinu nižší oproti loňskému nadprůměrnému roku, ale také o téměř šest procent pod pětiletým průměrem. Půjde zřejmě o nejnižší sklizeň od roku 2007. Příznivé zprávy o letošní úrodě nepřicházejí ani ze světa, ceny základních obilovin tak letí vzhůru.

Ministerstvo zemědělství umožní vyplácet zálohy na dotace na plochu označované jako SAPS již po 16. říjnu, tedy o několik měsíců dříve než je obvyklé. Opatření je jedno z těch, kterými chce úřad pomoci zemědělcům postiženým letošním velkým suchem. Zálohy na dotace by se týkala poloviny žádostí, celkově by se jednalo o částku 9,4 miliardy korun. Žádost o zálohy SAPS letos podalo přes 27 tisíc žadatelů v celkové částce 18,8 miliardy.

„Zálohové výplaty SAPS jsou konkrétní cestou, jak zemědělským podnikům zlepšit cash-flow, poskytnout jim v předstihu peníze, které by se k nim jinak dostaly až o několik měsíců později,“ řekl ministr Petr Bendl (ODS). K dalším opatřením patří to, že Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) bude moci prodloužit smlouvy na dotace úroků i to, že u vybraných projektů dotovaných z Programu rozvoje venkova může být doba realizace prodloužena o polovinu na tři roky.

Pozemkový fond také umožní postiženým podnikům odklad splátek za prodej až na půl roku a nájem státní půdy a podniky s živočišnou produkcí budou moci požádat Správa státních hmotných rezerv o zápůjčku krmných plodin.
Jedním z kroků MZe je i ten, že začala jednat s bankami a Bankovní asociací o vstřícném postoji vůči zemědělcům, kteří splácejí úvěr; podle dřívějších informací by se to týkalo například odkladu splátek úvěrů. O tomto plánu Bendl hovořil již před měsícem, zemědělci se k tomu ale tehdy stavěli s odstupem. „Podobný způsob řešení se nabízel zemědělcům v roce 1997 při katastrofálních záplavách na Moravě.

Banky se k tomu stavěly velmi rezervovaně, a to i tehdy, pokud byl úvěr garantován ze strany PGRLF,“ řekl tehdy deníku E15 viceprezident Agrární komise Jindřich Šnejdrla. „Takto to řešily jen některé banky, a to jen ve výjimečných případech,“ dodal. Podle tehdejšího vyjádření předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy se sice nějaká jednání MZe a bank o odložení splátek úvěrů v minulosti konala, ale bez výsledku.

Bendl je ale optimistický a banky podle něj vstřícné. „Zatím jsme nenarazili, je snaha hledat způsob, jak zemědělcům pomoci s cash-flow. Nyní musí ti, kterých se to týká, o odklad splátek požádat. Banky zase musí prověřit každý podobný případ,“ řekl dnes novinářům Bendl.